Berlín

Una ordre secreta de la RDA obligava a disparar a tota persona que intentés saltar el mur per fugir a la part occidental

Avui fa 46 anys que es va construir el mur de Berlín. En coincidència amb aquest aniversari s'ha difós un document dels arxius de l'Stasi, la policia secreta de la República Democràtica Alemanya, que demostra que existia una ordre de disparar contra totes les persones que intentessin fugir de l'RDA. És la primera vegada que apareix una ordre escrita de disparar al mur de Berlín i, de fet, els dirigents de la RDA havien negat sempre que existís aquesta ordre.

Actualitzat

El document, que diu que no es dubti a disparar, si cal, contra dones i nens, data del 1973 i s'ha trobat a les dependències de l'Stasi de la població de Magdeburg, al centre del país. "No dubtin a fer ús de les armes, ni tan sols si la trangressió fronterera es produeix amb dones i nens, fet que els traïdors utilitzen amb freqüència", diu el text de l'ordre.

Segons el portaveu dels arxius de l'Stasi, Andreas Schulze, oficialment les lleis de l'RDA tan sols preveien l'ús de les armes "com a última mesura". L'ordre secreta del 1973, segons Schulze, demostra que "la història de l'RDA no s'ha acabat d'explicar".

Xifra de morts per determinar

Fins ara, es desconeix el número exacte de persones que van morir en l'intent de fugir de l'Alemanya Oriental. Tot i això, d'acord amb els responsables del Museu del Mur en la capital alemanya, la xifra de morts podria arribar als 1.200. La Fiscalia de Berlín, en canvi, només n'ha pogut demostrar 270.

Record en memòria de les víctimes

El 13 d'agost del 1961 el govern comunista de l'RDA va ordenar erigir un mur entre la part oriental i l'occidental de la ciutat berlinesa, que va dividir Alemanya fins al novembre del 1989.

Com cada any, estan previstos diversos actes en record de les víctimes, que inclouen, per exemple, una ofrena floral de l'alcalde governador, Klaus Wowereit, a la Bernauer Strasse, en el seu moment un dels punts més significatius de la divisió, ja que eren els mateixos edificis d'aquest carrer els que servien com a mur.

Anar al contingut