Imatge augmentada del teixit d'un tumor de càncer de pulmó
Imatge augmentada del teixit d'un tumor de càncer de pulmó

Una nova teràpia allarga la supervivència de malalts amb càncer de pulmó avançat

La teràpia ha augmentat el temps sense que el càncer mostrés progressió

Xavier DuranActualitzat

Pacients amb càncer de pulmó avançat que abans no havien rebut tractament poden allargar la seva esperança de vida vora un 50% amb una nova teràpia combinada. L'estudi, dut a terme per un equip internacional que ha comptat amb la participació d'Enriqueta Felip, de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, s'ha publicat al "New England Journal of Medicine".

Els investigadors van administrar pembrolizumab, un fàrmac que estimula el sistema immunitari, juntament amb el tractament de quimioteràpia amb el fàrmac permetrexed i un altre basat en el platí. Per fer l'assaig es van reclutar 614 pacients. D'aquests, a 405 se'ls va administrar el pembrolizumab i els altres dos fàrmacs, i a la resta només aquests dos fàrmacs i un placebo.

Notícia relacionada: Descobreixen una peça clau perquè el càncer de mama s'estengui pel cervell


Després del seguiment de tots els pacients, els investigadors van constatar que, en el grup que havia rebut teràpia combinada, la supervivència, als 12 mesos, era del 69,2%. En canvi, entre els que havien rebut la teràpia habitual i placebo era del 49,4%. També van observar que en el primer grup hi havia una mitjana de 8,8 mesos sense progressió del càncer, període que es reduïa a 4,9 mesos en el segon grup.

 

Quant als efectes secundaris greus, eren semblants en tots dos grups i es produïen aproximadament en dos terços dels participants. Els més comuns van ser nàusees, anèmia i fatiga. El risc de nefritis o lesió renal aguda, en canvi, va ser superior entre els que rebien la teràpia combinada i més elevada que en assajos anteriors amb pembrolizumab.


Notícia relacionada: Nova línia d'atac al càncer de pròstata avançat, en un estudi liderat per un català

Pels autors, els resultats suggereixen que la inclusió d'immunoteràpia en la primera línia de tractament té un efecte favorable a llarg termini en aquests pacients.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
Anar al contingut