Barcelona

Investigadors catalans obren la porta a atacar un dels càncers de mama més mortals

Descobreixen una nova funció d'una proteïna que està relacionada amb la metàstasi del càncer de mama triple negatiu

RedaccióActualitzat

Investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron han descobert una nova funció d'una proteïna que està relacionada amb la metàstasi d'un dels tipus de càncer de mama més agressius. Aquest descobriment permetrà desenvolupar fàrmacs que es dirigeixin específicament contra aquesta proteïna.

El doctor Josep Villanueva i el seu equip investiguen des de fa 10 anys el càncer des d'un altre punt de vista. Busquen proteïnes que es comportin de manera diferent de com els correspondria.

Notícia relacionada: Viure a prop de parcs i jardins urbans redueix el risc de patir un càncer de mama

La proteïna HMGA1 es coneix de fa molt de temps i ja fa anys que se la relaciona amb el càncer. Però aquí, un dia, la van trobar on no tocava.
 

 

Fins ara es creia que es trobava només en el nucli de les cèl·lules. Però van descobrir que surt fora del nucli, i fins i tot, fora de la cèl·lula. Quan surt, activa uns mecanismes que al final es tradueixen en un increment de la invasió de càncer i de la metàstasi.

"És molt difícil fer fàrmacs contra proteïnes que estan dins del nucli perquè ha d'arribar fins aquest lloc. Ara, com que està fora això obre una porta important a poder desenvolupar fàrmacs contra aquesta proteïna."

Notícia relacionada: El risc de mort per càncer és superior amb teràpies complementàries, segons un estudi

Fins ara no hi ha tractaments específics per al càncer de mama triple negatiu. Un tipus de càncer que tot i que només representa el 15% dels casos, és molt agressiu, té una taxa de mortalitat molt alta i es presenta en dones molt joves.
 

 

La descoberta es pot començar a utilitzar des de ja mateix per predir l'inici de la metàstasi abans que comenci.

"Quan es fa la diagnosi, la biòpsia, mirant la localització d'aquesta proteïna potser ja podríem dividir les pacients entre les que tenen més perill o menys de desenvolupar metàstasi."

Notícia relacionada: Eliminat per primer cop un càncer de mama amb teràpia immunològica

Aquesta descoberta que arriba després de més de 6 anys d'investigació obre la porta també a trobar nous tractaments per a altres tipus de càncer.

ARXIVAT A:
CàncerSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut