Cedella Roman era al canadà de visita a la seva mare per estudiar anglès
Cedella Roman era al canadà de visita a la seva mare per estudiar anglès
França

Una noia creua sense voler la frontera del Canadà als EUA i passa 15 dies a la presó

La jove, de 19 anys, feia fúting i anava sense documentació quan dos agents fronterers dels Estats Units la van detenir

RedaccióActualitzat

Un dilluns de fúting per la platja es va acabar amb 15 dies de presó en un centre de detenció d'immigrants dels Estats Units. És la història de Cedella Roman, una jove de 19 anys francesa, que ho descriu com l'experiència en què ha passat "més por" de la seva vida.

Tot va començar el dilluns 21 de maig. Roman era a l'oest del Canadà, a la Colúmbia Britànica, on havia anat a visitar la seva mare i a estudiar anglès, després d'haver acabat la secundària.

Al vespre, va sortir a córrer per la ciutat de White Rock, a la frontera amb els Estats Units. Degut a la pujada de la marea, va abandonar la costa i es va endinsar terra endins, on va ser interpel·lada per dos agents fronterers nord-americans.

Havia creuat la frontera sense adonar-se'n i l'acusaven d'haver entrat al país il·legalment.

 

 

La jove estudiant va assegurar als agents que no s'havia adonat que entrava en territori nord-americà. A més, no duia cap document d'identitat. Segons ha explicat, va dir-los que tenia la visa al Canadà, però ells li van respondre que no la podien deixar anar.

Roman va ser transferida a un centre de detenció proper a l'aeroport de Tacoma, a Seattle, a uns 200 quilòmetres al sud del lloc on va ser interceptada.

 

 

A la seva arribada al centre va aconseguir parlar amb la seva mare, que va aportar la visa i el passaport de la seva filla en regla. Roman explica que es pensava que era broma: "Va ser quan li vaig passar un dels agents que s'ho va creure i va entrar en pànic."

Notícia Relacionada: Trump signa una ordre executiva per aturar la separació de famílies a la frontera

Les autoritats dels Estats Units van demanar al Canadà que comprovessin l'autenticitat dels documents de la noia. Roman va estar-se 15 dies tancada mentre es comprovaven els papers i es resolia la burocràcia.

 

 

La jova fa una setmana que és a França, on el seu cas ha tingut un gran ressò com l'absurd reflex de la dura política migratòria de l'administració de Donald Trump.

Roman ha assegurat que es va sentir "com una criminal". Després d'uns dies "durs" i "pesats" diu que ho va intentar relativitzar: "No em podia queixar gaire si em comparava amb les altres persones que eren allà. Al final vaig passar-hi tancada dues setmanes i ells hi estaven des de feia mesos."

Notícia Relacionada: Els EUA es retiren del Consell de Drets Humans de l'ONU perquè és "hipòcrita"

Com a conseqüència de tot plegat la jove té prohibida l'entrada en territori nord-americà. Les autoritats migratòries del país han justificat el cas recordant que han complert les regles: "És responsabilitat de cada individu en les proximitats d'una frontera internacional conèixer en tot moment la seva ubicació per assegurar-se que no es creua il·legalment", ha assegurat un portaveu de Duanes i Protecció Fronterera.

Demanen, a més, que la gent que viatja a prop d'una frontera porti els documents d'identitat "en tot moment".

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsMigracions
Anar al contingut