La nena de 10 anys continua ingressada a l'hospital Verge de la Salut de Toledo
Toledo

Una nena de Toledo sobreviu a la infecció d'una estranya ameba que afecta el cervell

Es va infectar en una piscina climatitzada amb la "Naegleria fowleri", coneguda com "l'ameba menjacervells"

RedaccióActualitzat

Una nena de 10 anys de Toledo és el primer cas registrat a Espanya d'infecció de la meningitis amebiana primària (MAP). Es tracta d'una malaltia amb una alta mortalitat: un 97% dels afectats no superen la infecció.

Aquesta malaltia la provoca la "Naegleria fowleri", un protozou conegut com a "ameba menjacervells" que és al medi ambient sense causar problemes a les persones. Però que, en alguns casos, pot introduir-se dins el cos humà a través del nas i arribar al cervell pels nervis olfactius i provocar greus infeccions i la mort. La literatura científica recull menys de 400 casos a tot el món, mortals en un 97%.

En el cas de la menor de Toledo, va ingressar a l'hospital Verge de la Salut de Toledo a finals del mes de març amb símptomes de meningitis: intens mal de cap, febre i rigidesa al coll.

Les primeres analítiques van descartar un origen víric o bacterià de la malaltia i els metges van iniciar una recerca per identificar el patogen que afectava la nena. Finalment van detectar la presència de "l'ameba menjacervells", en el primer cas registrat a Espanya d'aquesta malaltia.

Els metges que tracten la nena li han aplicat un tractament antibiòtic experimental i que pot tenir importants efectes secundaris. L'hospital Verge de la Salut ha declinat oferir més detalls de la situació de la nena i alerten que pot tenir importants seqüeles.

La investigació dels hàbits quotidians de la nena va mostrar que anava setmanalment a la piscina pública climatitzada de la localitat de Torrijos. L'anàlisi de l'aigua de la piscina va detectar la presència de l'ameba malgrat que les instal·lacions complien els nivells de clor i de temperatura considerats segurs. Segons el director general de Salut de la Junta de Castella-la Manxa, Manuel Tordera, s'estan estudiant les mesures a adoptar perquè no es repeteixi un cas similar:

"És un cas absolutament excepcional, encara sota estudi i pendent de publicar en revistes científiques. Quan acabin les investigacions veurem quines mesures s'han d'adoptar. Potser s'hagi de modificar la normativa de manteniment de les instal·lacions però cal dir a la població que estigui tranquil·la".

"La piscina de Torrijos està tancada i el risc de contagi ara no existeix".

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut