Istanbul

Una multitud recorda l'intent de cop d'estat de fa un any a Istanbul

RedaccióActualitzat

Una autèntica multitud s'ha aplegat al pont del Bòsfor d'Istanbul per donar suport al president de Turquia, Tayyip Erdogan. Eren centenars de milers de persones, una autèntica riuada, convocades pel govern per recordar l'intent de cop d'estat de fa un any.

El president ha arribat a la concentració caminant. Les commemoracions oficials han començat a dos quarts d'onze, l'hora en què va ser bombardejat el palau presidencial per helicòpters militars.

 

L'acte culminant ha estat el descobriment d'un monument que recorda les 250 persones que van morir. Molts membres de l'oposició també han intervingut en els actes, però tot el protagonisme ha estat per a Erdogan.

En el seu discurs, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha promès "arrencar el cap" als instigadors del fallit cop militar que ell atribueix a la confraria del predicador exiliat Fethullah Gülen.
També s'ha dirigit contra el proscrit Partit de Treballadors del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda, i Estat Islàmic, i ha assegurat que feien causa comuna:

"Sabem qui està darrere de Gülen, PKK i Daesh. El primer que farem és arrencar el cap a aquests traïdors".

També ha reiterat la seva ja coneguda postura a favor de la pena de mort, abolida a Turquia el 2004, i ha assegurat que signarà una esmena constitucional per reintroduir-la al Parlament perquè la voti. L'actual repartiment d'escons a l'hemicicle, amb dos partits opositors fermament oposats a la pena capital, no permet aprovar l'esmena sense un referèndum.

El president va aprofitar el cop d'estat fracassat per purgar totes les institucions, aïllar els rivals polítics i acumular gairebé tots els poders.

Anar al contingut