El protocol vol evitar que les persones vulnerables es quedin sense llum
El protocol vol evitar que les persones vulnerables es quedin sense llum
Barcelona

Una jutge suspèn el protocol que impedeix tallar la llum sense un informe dels serveis socials

La justícia dóna la raó a Endesa perquè considera que el protocol desenvolupa mesures anul·lades pel Tribunal Constitucional

RedaccióActualitzat

Una jutge de Barcelona ha donat la raó a Endesa i ha suspès cautelarment, fins que hi hagi sentència, el protocol de la Generalitat que obliga a demanar un informe dels serveis socials abans de tallar la llum. La decisió arriba 24 hores després que, a Madrid, PP i PSOE van anunciar un pacte per prohibir per llei, justament això, que les elèctriques tallin la llum a les famílies "molt vulnerables", i, a més, que siguin les empreses les que en paguin les factures.

L'objectiu del protocol de la Generalitat és evitar que les famílies més vulnerables es quedin sense subministrament. La jutge, però, ha tingut en compte l'argument de la companyia elèctrica, que al·lega que el protocol desenvolupa articles de la Llei de Pobresa Energètica anul·lats pel Tribunal Constitucional.

Endesa va presentar un recurs contenciós contra aquest protocol. També ho va fer Unesa, la patronal de les elèctriques, però, aleshores, el jutge va decidir no prendre mesures cautelars. Per això, davant de dues decisions judicials contradictòries, la Generalitat recorrerà.

Per la jutge, el protocol "suposa un trencament del principi constitucional de seguretat jurídica". El motiu és que estableix sancions per a les subministradores que l'incompleixin, un pas que va més enllà del que diu la llei.

La magistrada remarca que, per a les empreses, el protocol suposa "l'obligació de mantenir el servei", encara que l'usuari ja no pagui. La jutge entén que això pot perjudicar els clients que sí que paguen i també les empreses, perquè no està previst que la Generalitat ni els ajuntaments compensin les subministradores per haver d'assumir aquest cost.

Indignació a la Taula del Tercer Sector

Davant la decisió, la Taula del Tercer Sector Social, on hi ha representades més de 3.000 entitats socials, ha exigit al govern que aprovi "d'una vegada" un reglament que "blindi" la llei.

"La Llei és molt clara i vigent, i l'article 6 obliga a les subministradores a avisar els serveis socials abans de tallar el servei a qualsevol persona o família en situació vulnerable", remarca l'associació.

L'organització ha afirmat, en un comunicat, que el govern té l'obligació de "garantir drets" i ha acusat Endesa de no tenir "escrúpols" per haver recorregut contra el protocol.

Baiget anuncia que continuaran aplicant el protocol

El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, ha afirmat que el govern català continuarà aplicant el protocol de la Llei de la pobresa energètica. Baiget apunta que la llei 24/2015 diu que no hi pot haver talls de subministraments sense informe dels Serveis Socials i que aquesta part no està recorreguda ni suspesa.

A més, el conseller destaca que el protocol suspès aquest dijous ha evitat 39.000 talls de subsministrament.

 

Anar al contingut