Antonio González-Pacheco, més conegut entre els torturats com "Billy El Niño"
Antonio González-Pacheco, més conegut com "Billy El Niño"
Madrid

Una jutge arxiva un cas contra Billy El Niño: les tortures franquistes han prescrit

Diu que no es pot considerar un delicte de lesa humanitat, que no prescriu, i que el de tortures ja ho ha fet

RedaccióActualitzat

Un tribunal de Madrid ha arxivat la querella d'una dona contra el policia franquista Antonio González Pacheco, més conegut com "Billy El Niño", per tortures en considerar que no existeix delicte de lesa humanitat, que no prescriu, i que el de tortures ja ho ha fet.

Es tracta del cas de Felisa Echegoyen Castanedo, que va presentar una querella criminal contra el policia al novembre de l'any passat per un delicte de tortures el 1974, en un context de crims contra la humanitat.

 

La magistrada Belén Sánchez Hernández assenyala que no pot considerar-se un delicte de lesa humanitat perquè hi falta el requisit "de tractar-se d'un atac organitzat o sistemàtic contra un grup de població, per la qual cosa procedeix declarar el delicte que es persegueix com a prescrit i extingida la responsabilitat criminal". Afegeix, a més, que "per haver transcorregut en excés el termini previst" tampoc es dona el delicte de tortura.

Segons això, la jutge declara "extingida la responsabilitat penal que es pogués derivar" d'aquestes diligències contra Billy El Niño, i acorda per tant, arxivar les actuacions.

Notícia relacionada: L'ONU insisteix a Espanya que ha d'atendre les víctimes del franquisme

Un argument recurrent

Aquest argument és el mateix que ja va utilitzar fa tres anys l'Audiència Nacional per rebutjar l'extradició a l'Argentina de Billy El Niño, reclamat per la magistrada María Servini, que instrueix la querella argentina per crims del franquisme.

El tribunal va defensar que havien prescrit els 13 delictes de tortures pels quals se'l reclamava i va rebutjar qualificar-los de lesa humanitat perquè no formaven part d'"un atac sistemàtic i organitzat a un grup de població".

 

Precisament la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina contra Crims del Franquisme ha qualificat la resolució com a "summament greu, sorprenent i totalment rebutjable" perquè la "jutge nega la repressió que durant la dictadura franquista que van patir de forma organitzada, planificada, generalitzada i sistemàtica totes aquelles persones que s'oposaven al règim dictatorial, entre les quals es trobava la denunciant".

En un comunicat diuen que Billy El Niño era un membre destacat de la Brigada Políticosocial que va "sotmetre de forma sistemàtica i generalitzada a tortures centenars de persones pel simple fet d'exercir oposició política al règim dictatorial". Segons argumenten, això ja constitueix un "delicte de lesa humanitat, tal com s'estableix en els pactes i convenis internacionals".

Han anunciat un recurs

La Coordinadora també carrega contra la magistrada perquè no fa cap menció als informes pericials firmats per experts que acompanyaven la demanda i ha avançat que recorreran la decisió a l'Audiència Provincial de Madrid, i si cal, a instàncies internacionals.

Fa uns dies la Fiscalia de Madrid va demanar que no s'admetin a tràmit tres querelles més presentades per víctimes del franquisme contra Billy El Niño i altres persones per lesa humanitat, tortura i detenció il·legal. No va ser fins al juny del 2017 que es va presentar la primera querella a Espanya per tortures contra Billy El Niño.

ARXIVAT A:
JudicialMemòria històrica
Anar al contingut