Barcelona

Una interventora va rebutjar pagar el lloguer del Banc Expropiat, però Serveis i Patrimoni ho van aconsellar

El director de Serveis i el de Patrimoni va considerar ajustada a llei la decisió del govern Trias, mentre que la intervenció va rebutjar que fos d'interès públic

RedaccióActualitzat

Una interventora municipal de l'Ajuntament de Barcelona va advertir l'equip de govern de l'aleshores alcalde, Xavier Trias, que el contracte de lloguer amb el propietari de l'anomenat Banc Expropiat de Gràcia no complia amb els motius d'interès públic previstos a la llei. Les direccions municipals de Serveis i Patrimoni, però, van rebutjar l'al·legació i van aconsellar assumir el cost de l'espai de la Travessera de Gràcia, que finalment va ser desallotjat fa uns dies i que ha desencadenat diversos dies d'aldarulls.

La interventora municipal adjunta de l'Ajuntament de Barcelona va rebutjar, en un informe del gener del 2015, els arguments favorables a assumir el lloguer. La interventora va assegurar que aquest argument no es corresponia amb un article la Llei de Patrimoni de les Administracions Públiques.

Serveis i Patrimoni, però, van justificar que la llei "no era d'aplicació directa a les corporacions locals". A més, deia al seu informe, les especials circumstàncies d'aquest cas feien aconsellable l'adjudicació directa del lloguer del local, sense concurs previ.

Els directors van defensar pagar el lloguer per garantir la "protecció dels béns públics i privats de la resta de veïns del barri que poden veure's afectats per la reacció dels ocupants" en el moment de desnonar-los. La desocupació, afegien, "probablement no hagués estat pacífica i hagués generat aldarulls i desperfectes a la via pública". Per aquest motiu, van aconsellar a l'executiu de Trias "assumir temporalment el contracte de lloguer directament amb la propietat".

L'informe també assegura que la mesura es fa amb la intenció que, en el termini d'un any, es trobi una altra ubicació per a les activitats del Banc Expropiat. El text subratlla que les entitats que hi ha darrere el local social estan "fortament arrelades al teixit associatiu del Districte de Gràcia" i la intenció del govern d'aleshores era "mantenir" les activitats.

El contracte el van acabar signant el secretari de l'Ajuntament i el primer tinent d'alcalde, amb la despesa de 65.000 euros anuals, autoritzada, finalment, pels interventors. L'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va rebutjar prorrogar el contracte de lloguer, que vencia l'1 de gener del 2016.

Xavier Trias va afirmar, després que la Fiscalia obrís una investigació per presumpta malversació de fons públics, que la decisió que era ajustada a la llei

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut