República Txeca

Una granja de porcs sobre un antic camp de concentració

El govern txec signa un acord que permetrà recuperar els terrenys d'un camp de concentració nazi on van ser internats més de mil gitanos de Bohèmia

Juli RodésActualitzat

La memòria històrica acaba de guanyar una batalla a la República Txeca. Les víctimes d'un camp de concentració nazi que hi havia en aquest país podran, ben aviat, veure restituïda amb dignitat la seva memòria.

Fins ara ho impedia el fet que els terrenys on hi havia hagut el camp estaven ocupats, parcialment, per una granja de porcs

Després de vint anys de lluita, el govern txec ha arribat a un acord amb l'empresa propietària de la granja, que serà compensada econòmicament per traslladar les seves instal·lacions. L'import que rebrà no s'ha fet públic.

 

 

L'explotació porcina es va construir els anys setanta sobre una part dels terrenys que ocupava el camp de Lety, a uns 80 quilòmetres al sud de la capital, Praga. Des d'aleshores ha funcionat sense interrupció malgrat els intents de diversos governs i d'entitats ciutadanes d'aturar-ne l'activitat.  

L'any 2005, fins i tot, una resolució del Parlament Europeu demanava al govern txec que fes el que ara ha aconseguit l'executiu de centre-esquerra presidit pel primer ministre Bohuslav Sobotka, gràcies a un acord promogut pel Ministeri de Cultura. 

 

 

Deu anys abans, això sí, el 1995, l'aleshores president txec, l'escriptor Vaclav Havel, va inaugurar un memorial en els terrenys que queden fora de la granja. 

Els primers presoners van arribar a Lety el 1940, que inicialment era un camp de treballs forçats. Dos anys més tard els nazis -que durant la Segona Guerra Mundial van ocupar Txecoslovàquia- el van convertir en un camp de concentració on van internar-hi, sobretot, gitanos de Bohèmia

 

 

Hi van arribar a haver més de 1.300 interns. Més de 300 -la majoria nens menors de 14 anys- hi van perdre la vida a causa d'una epidèmia de tifus. D'altres van morir de gana o a causa del fred. I mig miler van ser enviats al camp d'extermini d'Auschwitz. 

Ara que s'ha pogut recuperar la totalitat dels terrenys que ocupava Lety, la intenció és construir-hi un memorial que restitueixi la memòria de les víctimes i dels fets que hi van passar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut