Imatge general d'una encesa d'espelmes per commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans a la plaça Universitat de Barcelona el 10 de …
Imatge general d'una encesa d'espelmes per commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans a la plaça Universitat de Barcelona el 10 de desembre de 2016. (horitzontal)

Una gran encesa d'espelmes a Barcelona reclama l'obertura de les fronteres de la UE per acollir refugiats

ACN Barcelona.-Desenes de persones han participat en una gran encesa d'espelmes a la plaça Universitat de Barcelona per reclamar l'obertura de les fronteres de la Unió Europea (UE) per poder acollir refugiats. Les entitats i col·lectius socials aplegats al voltant de la campanya 'Casa nostra, casa vostra' han encetat aquest dissabte una setmana de mobilitzacions arreu del territori per conscienciar la ciutadania del dret a migrar. Coincidint amb el dia internacional dels Drets Humans, han fet una crida a les institucions a respectar les lleis i normatives i permetre l'acollida de persones refugiades. Recorden que el drama migratori és la pitjor crisi humanitària des de la Segona Guerra Mundial.

Sota el lema 'Donem llum als drets humans', entitats socials i ciutadans han construït un mosaic lluminós al cor de la capital catalana amb centenars d'espelmes per mostrar la voluntat d'esdevenir terra d'acollida de les persones refugiades. 'Volem acollir ja!' i'Obertura de fronteres' són els missatges que han presidit la plaça Universitat de Barcelona.Des de l'any 2000, es calcula que més de 35.000 persones han perdut la vida creuant el mar Mediterrani. Aquest any ha estat especialment mortífer, segons alerten col·lectius en defensa dels drets humans."Catalunya ha estat sempre terra d'acollida i s'ha forjat gràcies a diferents a cultures però també hem estat un poble que ha hagut d'emigrar. Davant la inacció de les institucions, volem sortir al carrer i pressionar perquè Catalunya pugui esdevenir un altre cop terra d'acollida", ha afirmat un dels promotors de l'acció, Ruben Wagensberg."Inacció" de l'Estat espanyolEl manifest de la campanya 'Casa nostra, casa vostra' ha aconseguit més de 22.400 suports des del seu llançament. La plataforma pretén conscienciar la ciutadania i alhora llançar un missatge clar a les institucions catalanes: davant la "inacció" de l'Estat espanyol, Catalunya ha de donar una resposta "contundent" al desplaçament forçat de persones més gran des de la Segona Guerra Mundial, encara que la competència en polítiques d'asil sigui estatal. De fet, posen de manifest que l'Estat es va comprometre el 2015 a rebre més de 17.000 persones en un termini de dos anys. Un compromís que està "incomplint a hores d'ara" vulnerant el dret internacional, ressalten.Campanya de sensibilitzacióPer això, coincidint amb el dia internacional dels drets humans, la campanya ha encetat un seguit de mobilitzacions arreu del territori -amb xerrades, passis de vídeos, accions en casals infantils i juvenils, entre d'altres- que s'allargaran fins dissabte que ve, quan hi haurà un recorregut d'antorxes pels carrers de Barcelona fins a formar una gran cadena humana. Entre d'altres, han participat de l'encesa d'espelmes d'aquest dissabte el tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania de Barcelona, Jaume Asens; la diputada de la CUP Gabriela Serra; i el coordinador nacional d'ICV, David Cid.

Anar al contingut