Una família ocupa la casa d'una altra família a Sabadell

La família que ha ocupat la casa té dues filles menors amb paràlisi cerebral

Begoña Grigelmo / Sònia PollActualitzat

El malson per a Xavier Girbau, un veí del barri de Gràcia de Sabadell, va començar fa dos mesos. El 31 de juliol, a dos quarts de nou del matí, va anar a posar la clau al pany de casa seva i va veure que no podia obrir. Mentre trucava a emergències perquè es pensava que l'havien robat, li va caure el bombí.

"Surt una senyora i em diu que què vull, que allò és casa seva i que té dos fills disminuïts."

Explica que l'impacte emocional va ser brutal. Diu que el dia abans havia estat a casa un taxador perquè estaven a punt de vendre-la, per eixugar uns deutes que estan ofegant la seva economia.

Aquell matí anava a buscar unes últimes coses que li quedaven, i va acabar trucant a la policia.

"Quan van entrar els Mossos d'Esquadra, es van trobar un panorama molt complicat: hi havia una noia en cadira de rodes, amb paràlisi cerebral... una cosa molt angoixant, és una imatge molt dura, molt dura; jo tinc un familiar en la mateixa situació i sé com és de gros."

 

L'habitatge ocupat és el 145 d'aquest carrer de Sabadell

Feia més de 20 anys que havia comprat la casa i no es podia creure el que li estava passant. I es va quedar a la casa amb l'esperança que la policia actués per tornar-li el pis de seguida

"Vaig dir, jo em quedo aquí, perquè aquesta és casa meva i jo tampoc tinc on anar a viure, si us quedeu, ens quedem tots."

Però la policia li va dir que havia de fer una denúncia. Com que ell i la seva família ja no dormien al domicili, els Mossos van valorar el cas com una ocupació consumada; llavors cal una denúncia i ha de ser un jutge qui determini com i quan es desallotja els ocupants. Es va quedar de pedra quan l'hi van dir.

"Ells tenen uns problemes, com podem tenir tots, i segur que no són comparables, i que són molt greus, el que no pot ser és la llei de la selva.", assegura en Xavier.

D'això, ja en fa dos mesos. Diu que en aquest temps s'ha sentit molt sol davant la policia, l'ajuntament i la justícia. Ha perdut la venda i continua pagant la hipoteca, aigua, llum i gas, mentre viu amb la dona i els fills a casa dels seus pares. A més a més, té una denúncia que li han posat els nous ocupants, per amenaces.

"Perquè els vaig dir que això era casa meva i que marxessin, segur que em vaig cagar en alguna cosa, ho sento, no ho tornaré a fer."

En aquest procés, s'ha trobat molt sol i impotent:

"Et trobes indefens i que has de seguir portant-te bé, no dir res, pagant, i paciència."

Per accelerar els tràmits en casos d'ocupació de domicilis particulars, aquest estiu es va aprovar una reforma de la llei d'enjudiciament civil. La idea és poder fer desallotjaments urgents i retornar la propietat al més aviat possible al legítim propietari, estalviant un judici. El que preveu la reforma és donar cinc dies a l'ocupant per demostrar que té un títol de propietat o que està de lloguer, i si no pot fer-ho, se'l fa fora.


Agost, "inhàbil"

Però l'ocupació de la casa del Xavier es va fer el 31 de juliol, "i l'agost és inhàbil judicialment en l'àmbit civil", explica el seu advocat, Raúl García Barroso. Tot i que la denúncia penal es va poder fer en aquell moment, els tràmits van quedar aturats fins al setembre, quan també s'ha procedit a fer una denúncia pel civil. El procés per recuperar la casa es pot allargar mesos.

"Malgrat que la llei fixa terminis breus, la burocràcia judicial és la que és; ara han de notificar l'altra part, això també té uns terminis que, segons quins jutjats, com és Sabadell, estan col·lapsats, van més lents, i fan que tot l'esperit de la llei que és fer-ho tot molt ràpid, a la pràctica no és així."

"Ara portem un mes des que hem posat la demanda civil, el 3 de setembre, el primer dia hàbil, i només sabem quin jutjat ho porta i quin número té, no hi ha hagut cap altra gestió per part del jutjat."

En Xavier va demanar ajuda també al seu ajuntament, el de Sabadell, i es queixa que li van dir que no podien fer-hi res "perquè la família okupa és de Badia del Vallès".

Assabentats de la situació, fa ara una setmana, el consistori de Badia es va posar en contacte amb l'oficina d'Habitatge de la Generalitat. A Badia no tenen parc propi d'habitatge i davant d'un cas de vulnerabilitat com aquest ha de recórrer a la Generalitat per trobar un pis per a la família que ocupa.

Ara estan treballant per trobar una solució d'emergència per a ells que també permeti desbloquejar la vivenda ocupada i que torni a mans del Xavier i la seva família.


Pensaven que era del banc

Segons ha explicat a TV3 la família que ara viu a la casa, "vam trobar aquesta vivenda en un portal d'internet on hi figurava com un habitatge en venda que estava embargat i pensàvem que era del banc". De fet, quan el Xavier els hi reclama, ells no es creuen que sigui d'un particular, però ara que ho saben, asseguren que "necessitem una vivenda com aquesta per poder viure amb les petites, que tenen paràlisi cerebral i necessiten espai i una planta baixa." Una d'elles té 14 anys i va en cadira de rodes i la petita, d'un any acabat de fer, ara va en cotxet, però aviat també necessitarà una cadira.

Abans de fer l'última mirada a la que és casa seva, per tornar a casa dels pares, el Xavier fa una última demanda:

"Jo el que vull és que donin solució a aquesta família, i a la meva, també."

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut