Un moment de la inauguració d'una exposició sobre la història de la sanitat privada a Catalunya als jardins del Palau Robert de Barcelona el 14…
Un moment de la inauguració d'una exposició sobre la història de la sanitat privada a Catalunya als jardins del Palau Robert de Barcelona el 14 de setembre del 2017. Pla general. (Horitzontal)

Una exposició mostra per primera vegada la història de la medicina privada a Catalunya

Actualitzat

ACN Barcelona.-Una exposició que es podrà veure fins a finals de mes al jardins del Palau Robert mostra per primera vegada la història de la medicina privada a Catalunya. L'exhibició, que s'ha inaugurat aquest dijous, fa un recorregut pels darrers 100 anys del sector i posa de relleu el paper que ha jugat al sistema sanitari català. La mostra està organitzada per l'asseguradora Atlàntida, la més antiga de Barcelona, en col·laboració amb el Museu d'Història de la Medicina de Catalunya. L'empresa, dirigida durant tres generacions per les tres mateixes famílies que la van fundar, ha tirat endavant aquesta iniciativa per commemorar el seu 90 aniversari.

Segons dades de l'asseguradora, des de finals del segle XIX prop de la meitat de la població ha subscrit en algun moment una pòlissa d'assegurança mèdica assistencial i ha fet ús habitual dels recursos mèdics i hospitalaris de la medicina privada.A la mostra s'exposa com durant dècades la sanitat pública ha establert concerts amb mútues i montepios, empreses i igualatoris d'assistència mèdico-farmacèutica privats per prestar els serveis de salut que l'Estat no podia cobrir. A principis dels anys 80, quan es va crear el sistema sanitari català, només un 10% dels hospitals i un 30% dels llits eren públics. Actualment aquestes xifres s'han invertit, però encara avui el 56% dels llits dels hospitals catalans són concertats amb la sanitat privada.Joaquim Abelló i Ferran Rosell van fundar l'asseguradora mèdica Atlàntida l'any 1927, i de seguida va passar a ser participada i gestionada per les tres famílies actuals, l'Abelló, la Rabassa i la Pueyo. En aquell moment hi havia unes quantes asseguradores mèdiques semblants, però 90 anys després, la majoria han desaparegut o han estat absorbides per multinacionals.El Grup Atlàntida té actualment 35.000 assegurats, 253 empleats, més de 7.000 professionals i una facturació de 25 milions d'euros anuals. El seu model de negoci s'ha ampliat a l'atenció a la dependència, a través de la filial Dependentia, i a les residències de la tercera edat.

Anar al contingut