Barcelona

Una exposició convida a reflexionar sobre l'estigmatització de la sida a la Fundació Miró

La Fundació Miró de Barcelona convida a reflexionar sobre l'estigmatització de la sida 30 anys després d'haver-se descobert la malaltia. Ho fa en una exposició, "You are not alone" ("No estàs sol"), on 14 artistes reivindiquen el paper de l'art a l'hora de sensibilitzar sobre el virus. Creadors de cultures tan diferents com ara Lituània, el Vietnam o Tailàndia, presenten noves obres que aporten una mirada eclèctica i compromesa amb la sida. La mostra inclou fotografies, instal·lacions, escultures i vídeos. "You are not alone", impulsada per la Fundació Art Aids, que dirigeix el col·leccionista holandès Han Nefkens, es podrà visitar a la Fundació Miró fins al 18 de setembre.

Actualitzat
La Fundació ArtAids, la Fundació Joan Miró i el Museu d'Art Contemporani de Vigo (MARC) són els artífexs de "You are not alone", on catorze artistes contemporanis de tot el món volen contribuir amb les seves obres a la reflexió i a la lluita contra l'estigmatització que encara ara pateixen els malalts de sida. En aquest sentit, el fundador i president d'ArtAids, Han Nefkens, ha explicat que es tracta de poder dir a través de l'art que el virus de la immunodeficiència humana "encara existeix" i "deixar clar als malalts que no estan sols, de la mateixa manera que el públic tampoc ho està".

Artistes d'arreu amb tècniques molt allunyades entre ells, des d'escultura fins a fotografia o vídeo, participen en aquesta mostra, que s'exposarà a Barcelona fins al proper 18 de setembre, i després es traslladarà al MARC de Vigo.

Algunes de les obres, a més, s'han fet específicament per a aquesta exposició de la mà d'artistes que habitualment no tracten aquesta temàtica. Els seleccionats són el lituà Deimantas Narkevicius, la marroquina criada a França Latifa Echakhch, el danès-vietnamita Danh Vo, el xipriota Christodoulos Panayioutou, la xilena Lorena Zilleruelo, l'espanyol Antoni Miralda, els escandinaus Elmgreen & Dragset i l'equip format per Lucy i Jorge Orta (Regne Unit i Argentina). També hi participen David Goldblatt (Sud-àfrica), Otto Berchem (Estats Units), Sutee Kunavichayanont (Tailàndia), Araya Rasdjarmrearnsook (Tailàndia) i Juul Hndius (Holanda).

Comissariada per Hilde Teerlinck, directora del FRAC Nord-Pas de Calais/Dunkerque, i amb Irene Aristizábal com a comissària adjunta, "You are not alone" comença amb la visió que tenia de la malaltia Pepe Espaliú, un artista espanyol que va morir el 1993 a causa, precisament, de la sida. L'exposició s'acaba amb l'obra del britànic Matthew Darbyhire, concebuda com un espai de reflexió sobre la sida, amb diversos elements audiovisuals i cartells, en blanc i negre, que recorden les campanyes publicitàries de lluita contra el VIH. En global, la mostra inclou fotografies, instal·lacions, escultures i vídeos, com el de la xilena Lorena Zilleruelo, que descriu la quotidianitat d'una jove contagiada pel seu marit.

Es tracta de la segona col·laboració entre Han Nefkens com a president de la Fundació ArtAids i la Fundació Miró. La primera va ser la mostra dedicada a Pipilotti Rist.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut