Cartell de l'exposició (Foto: EFE)
Cartell de l'exposició (Foto: EFE)
Barcelona

Una exposició al Palau Robert repassa el segle d'existència de la Residencia de Estudiantes

Es compleixen 100 anys de la fundació de la Residencia de Estudiantes. Amb motiu d'aquest especial aniversari, la Generalitat i els actuals gestors de la institució madrilenya han organitzat al Palau Robert de Barcelona una exposició que explica la seva història i repassa les personalitats que s'hi van allotjar. El pintor Salvador Dalí, el director de cinema Luis Buñuel o el poeta Federico García Lorca van ser alguns dels seus il·lustres residents. L'exposició titulada "100% Residència. 1910-2010. La Residencia de Estudiantes compleix cent anys" es podrà veure fins al 30 de novembre.

Actualitzat
La mostra explica com el naixement de la Residencia va suposar un canvi revolucionari en el panorama docent i científic espanyol, ha explicat el seu comissari José García-Velasco. L'exposició remarca també les intenses relacions que el projecte va mantenir amb Catalunya.

La Residencia de Estudiantes va desplegar un programa de "nova educació" i "renovació" del sistema científic, amb un sistema de tutories semblant al dels "colleges" anglesos i amb una educació integral i activa, amb molt contacte amb la natura, els esports i l'aprenentatge d'idiomes.

L'exposició ofereix un recorregut pels fets més destacats per aquests cent anys com, per exemple, la conferència que va pronunciar Albert Einstein el mes de març del 1923 sobre la teoria de la relativitat, o les audicions musicals de mestres com Stravinsky, Ravel o Poulenc.

Després que la Guerra Civil i el franquisme trunquessin el projecte, la Residencia es va refundar el 1986. L'exposició remarca també les intenses relacions que el projecte va mantenir amb Catalunya. Actualment, la Residencia de Estudiantes és una fundació privada, creada pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que allotja cada any uns 4.000 investigadors i creadors.


Anar al contingut