Un dels grafits atribuïts a Banksy a París (Instagram @whyseepee)
París

Una esvàstica i rates... Atribueixen sis obres a Banksy en plena crisi migratòria

Els grafits han aparegut els últims dies als carrers de París

RedaccióActualitzat

La denúncia per la política migratòria europea ha arribat als carrers de París. Aquests dies hi han aparegut sis obres atribuïdes a l'enigmàtic artista urbà Banksy, conegut arreu del món per la crítica social dels seus grafits.

La primera va aparèixer el 20 de juny, el Dia Mundial del Refugiat. S'hi veu una nena de raça negra intentant tapar una esvàstica. Tot i que l'artista no ha fet cap reconeixement de les obres als seus perfils oficials, diversos usuaris i historiadors de l'art les hi han atribuït.

"És completament l'estil de Banksy de la dècada del 2000. Hi ha veritablement una escriptura particular, el color, el traç, el fet de fer servir fotos i readaptar-les al grafiti: es pot dir que és un Banksy autèntic o una còpia molt bona", ha assegurat Paul Ardenne, historiador de l'art, professor a la Universitat d'Amiens, crític en història contemporània i escriptor.

 

La imatge va aparèixer al nord de la capital francesa, prop de l'antic "primer centre d'acollida" de refugiats a Porte de la Chapelle. Per Ardenne, "no importa que sigui una obra autèntica o no, això és que l'efecte Banksy funciona".

La revista cultural francesa setmanal "Télérama" també s'hi ha referit com una obra de l'artista urbà: "En les seves temàtiques (migrants), tècnica (estergit negre), en el seu costum d'oposar la innocència de la infància a la barbàrie de l'adult, com el patró de color rosa... Hi ha molts indicis que porten a creure que, tot i que sense signatura, l'obra ha de ser atribuïda a Banksy".

Pocs dies després de ser descoberta, part de l'obra ha estat coberta amb pintura blava.

 

 

El segon grafit s'ha localitzat al costat de la Sorbona i mostra un home que amaga una serra mentre dona un os a un gos amb la pota amputada, un altre exemple del cinisme i la hipocresia que acostuma a denunciar l'artista.

 

Notícia Relacionada: La identitat del grafiter Banksy podria haver quedat al descobert


Banksy també versionaria la famosa pintura de Jacques-Louis David amb un Napoleó Bonaparte, aquest cop, amb el rostre cobert amb un vel vermell.

 

3rd Banksy in Paris! Boom! @banksy #banksy

A post shared by The Banksy Insider! (@banksyinsider) on

 


Altres obres tenen com a protagonistes les rates, la seva firma. N'hi ha una que fa referència al maig del 68, record de l'onada de manifestacions que hi va haver a la capital francesa fa mig segle.

 

 

 

A finals de 2015, Banksy ja va deixar la seva empremta a França. Va ser al camp de refugiats de Calais, on hi havia 4.500 migrants. Hi va representar el creador d'Apple, Steve Jobs, com un refugiat sirià.

En un comunicat va explicar que la tecnològica existeix perquè les autoritats dels Estats Units van permetre l'entrada al país a un jove de la ciutat de Homs, a Síria. Es referia al pare de Jobs, un immigrant sirià.

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut