Set fallaires amb set falles enceses davant de Sant Climent de Taüll han servit per celebrar la declaració de Patrimoni de la Humanitat del romànic …
Set fallaires amb set falles enceses davant de Sant Climent de Taüll han servit per celebrar la declaració de Patrimoni de la Humanitat del romànic i de les falles, el dia 30 de novembre del 2016. (horitzontal)

Una encesa de set falles commemora la declaració de Patrimoni de la Humanitat de les falles i el romànic a la Vall de Boí

Actualitzat

ACN Taüll.-Una encesa de set falles davant Sant Climent de Taüll, a l'Alta Ribagorça, han servit per celebrar el primer aniversari de la declaració de les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, el passat 1 de novembre. La festa d'aquest primer aniversari s'ha avançat un dia per fer-la coincidir amb els 16 anys de declaració del romànic (30 de novembre del 2000). Per aquest acte simbòlic d'encesa s'han escollit fallaires de diferents edats; gent gran que ha mantingut la tradició durant anys difícils, fallaires joves que són els encarregats de portar les falles actualment i nens de la Vall que han de ser els que han de mantenir aquesta tradició en un futur. Joan Peralada, alcalde de la Vall, ha dit que tenir dos declaracions de Patrimoni a la Vall és per estar ''molt orgullosos'' i ha afegit que els visitants per veure falles s'han incrementat notablement durant el mes i mig que dura la festa (juny-juliol).

Per celebrar els 16 anys de la declaració de romànic ho han fet amb una jornada de portes obertes per veure el vídeo mapping que recrea els frescs originals dins l'absis major i el presbiteri de la nau central. La pintura original data del segle XII i actualment es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya a Barcelona, MNAC. El mapping de Taüll aplica les darreres tecnologies audiovisuals al art romànic. En aquest sentit, s'ha intentat capturar l'essència històrica en el contingut del mapping.Aquesta petita festa de la qual han participat els escolars de la Vall i veïns del municipi ha servit per celebrar les dos declaracions de patrimoni però també per homenatjar la gent que ha fet possible durant anys que les esglésies es mantinguin en tan bon estat i que la festa de les falles no s'ha perdut i s'hagi mantingut la tradició.Peralada ha insistit que el recorregut de la Vall és important i que amb aquestes dos declaracions col·loquen a la Vall de Boí en una posició excepcional per donar-se a conèixer. L'alcalde ha recordat que des de mitjans de juny a finals de juliol la comarca ha rondat la plena ocupació a causa de la gent que volia gaudir de la festa del foc.Aquest dijous dia 1 de desembre es compleix el primer aniversari de la inclusió de les falles del Pirineu en la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. La decisió es va prendre a Namíbia, a l'Àfrica, i va representar un dels majors reconeixements pels 63 municipis fallaires de Catalunya, Aragó, França i Andorra que conformaven la candidatura. L'efemèride se celebrarà a Lleida, amb la presentació de la càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus, inspirada en les festes del foc. La declaració va despertar l'interès per la festa de molta gent, arribant a doblar els visitants. Per les associacions, la declaració ha suposat un agermanament i un reconeixement a una feina feta durant anys.

Anar al contingut