Fatima Zohra Ben El Basra
Fatima Zohra Ben El Basra

"Una dona em cridava 'mora de merda' dins del bus, mentre la resta s'ho mirava"

El 40% de queixes per discriminació a Barcelona són per racisme i xenofòbia

Actualitzat
Fatima Zohra Ben El Basra va denunciar una mostra de discriminació a un autobús a la Barceloneta; una dona la va empényer tres cops i, quan es va queixar, li va respondre amb insults.

"'Mora de merda, aneu-vos-en al vostre país, veniu a viure dels altres...' La gent em mirava i potser pensaven, quina pena, però res més... Quan callem, donem raó, i donem peu que aquesta gent creixi més cada dia, o ho tinguin més fàcil."


Després d'un quart d'hora, a la Fatima, li va agafar un atac d'angoixa, el bus va parar i va decidir que ho denunciaria. El de la Fatima és un dels 200 expedients de discriminació que l'any passat l'Oficina per la No-Discriminació (OND) de l'Ajuntament de Barcelona va tractar.

L'OND treballa per la defensa, protecció i garantia dels drets humans dels ciutadans de Barcelona. Tal com ha explicat Aida Guillén, directora dels serveis de Drets de Ciutadania, s'ha creat un servei d'atenció individualitzada per garantir la intimitat de les víctimes per ser ateses jurídicament i psicològicament.
 

"El nostre objectiu amb aquesta nova oficina i amb aquest servei millorat és duplicar aquests números que no estan reflectint la situació de discriminació a la ciutat, i per tant, hem de fer més."


Entre altres novetats, s'ha llançat una campanya de sensibilització amb testimonis reals de víctimes de discriminació per donar visibilitat al servei, segons ha explicat Jaume Asens, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència.
 

 
Segons dades de No-discriminació del 2017, un dels eixos discriminatoris va ser el racisme i la xenofòbia amb un 39%, seguit de la discriminació de gènere, amb un 12%.
 


Tot i així, segons Aida Guillén, l'any passat, l'oficina només va poder gestionar quatre sancions discriminatòries en locals per raons d'admissió.

ARXIVAT A:
Racisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut