Barcelona

Una dieta rica en greixos i sucre fa venir ganes de menjar més i malament

Un estudi del Centre de Regulació Genòmica i de la UPF revela pistes sobre els comportaments alimentaris que desencadenen l'obesitat

Actualitzat

Està clar que menjar massa provoca augment de pes, el que es desconeix és quins són els comportaments que porten a menjar en excés.

Per esbrinar-ho, els equips del Centre de Regulació Genòmica i de la Universitat Pompeu Fabra han experimentat al laboratori amb ratolins.

Els van separar en diversos grups i a alguns els van donar a triar una dieta rica en greix i carbohidrats, amb abundant xocolata, per exemple. I és aquesta mateixa dieta la que els anava enviant senyals al cervell, que experimentava canvis i provocava la tendència a aquests aliments poc sans. De seguida van canviar de comportament: van començar a picar entre hores, s'afartaven i menjaven en hores no habituals, i es van engreixar.

Els investigadors han comprovat, per tant, que de seguida van perdre el control de la ingesta i que els costava molt tornar a menjar d'una manera normal.

 

Després de l'experiment, Mara Dierssen, cap del grup de Neurobiologia de cèl·lules i sistemes del Centre de Regulació Genòmica, constata la importància cerebral en el procés.

"L'obesitat encara es continua considerant un trastorn metabòlic i no és cert. Hi ha un component cerebral, uns mecanismes cerebrals que dirigeixen aquest comportament alimentari. I aquests mecanismes es modifiquen degut a la dieta."

O sigui que menjar malament porta a continuar menjant més malament. És com una addicció.

"Quan una persona pren el que diem "dieta de cafeteria", alta en greixos amb molts sucres, el que està fent és produir canvis en els mecanismes cerebrals de control de la gana. I això és el que, finalment, fa molt més complicat que només amb dieta i exercici pugui recuperar el seu pes."

Rafael Maldonado, catedràtic de Farmacologia de la Universitat Pompeu Fabra, explica què passa quan entrem en l'espiral de menjar malament:

"Cada vegada tindrem una dificultat més gran per controlar la nostra conducta i, si això passa, la capacitat per tornar a una dieta saludable serà més difícil com més gran sigui el consum d'aquesta dieta hipercalòrica."

De manera que, segons Maldonado, encara que fem una dieta saludable, quan ens tornem a exposar a aquesta dieta hipercalòrica no tindrem mecanismes que ens puguin defensar de consumir aquests aliments hipercalòrics.

 

Per evitar aquestes conseqüències, Mara Dierssen diu que s'ha de treballar en la prevenció de l'obesitat.

"Necessitem mirar tot el procés. En comprendre els comportaments que condueixen a l'obesitat i en detectar els signes reveladors primerencs, podríem trobar teràpies o tractaments que evitin que la gent tingui sobrepès."

La dieta, a més, està afectada per l'estrès i pels estímuls que rebem del nostre voltant com, per exemple, la publicitat, que també s'han de tenir en compte.

Notícia relacionada: Un estudi demostra que una dieta baixa en calories alenteix l'envelliment

La recerca de la Pompeu Fabra i del Centre de Regulació Genòmica s'ha publicat a la revista "Addiction Biology".

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentacióCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut