Sanà

Una desena de països, amb l'Aràbia Saudita al capdavant, bombardegen els rebels al Iemen

L'ofensiva militar, que té el vistiplau dels Estats Units, pretén frenar l'avanç dels rebels houthis, de creença xiïta i que tenen el suport de l'Iran

RedaccióActualitzat

En marxa una operació militar àrab al Iemen que encapçala l'Aràbia Saudita, per aturar l'avanç cap al sud de la milícia rebel xiïta dels houthis. Aquesta milícia té el suport de l'Iran i els últims mesos ha estès el seu domini sobre una gran part del territori iemenita. En els bombardejos hi participen una desena de països: cinc del Consell de Cooperació del Golf, a més d'Egipte, el Marroc, Jordània, el Sudan i el Pakistan.

La intervenció internacional l'havia demanada el president del país, ​Abd Rabbuh Mansur Hadi, que va haver de fugir de la capital, Sanà, i l'ha confirmada aquesta nit l'ambaixador saudita a Washington. Les forces lleials a Hadi han recuperat aquestes últimes hores el control de l'aeroport internacional d'Aden de mans dels rebels. I en un dels bombardejos a Sanà hi han mort almenys tretze civils. La Casa Blanca ha autoritzat suport logístic a l'operació militar àrab contra els houthis. Per als rebels, aquesta intervenció és una declaració de guerra, que pot conduir el país a una guerra global a la regió.

L'Aràbia Saudita no descarta una operació terrestre

L'exèrcit de l'Aràbia Saudita ha assegurat que no s'està plantejant una intervenció terrestre al Iemen després de l'ofensiva aèria, però que és una opció que no descarta "en cas de necessitat". El portaveu de l'operació militar, el general Ahmed al-Asiri, ha explicat que "en aquesta etapa no hi ha cap planificació per dur a terme operacions terresters, però, en cas de necessitat, les forces saudites i les dels seus aliats hi estan disposades".

Els rebels xiïtes criden a la "jihad"

D'altra banda, el grup xiïta rebel dels houthis ha fet una crida a la "jihad" contra la coalició àrab que participa en els bombardejos. En un comunicat, la milícia Ansar Allah ha demanat "alçar les armes, enviar combatents forts als quarters i respondre a la crida per a la guerra santa".

Al voltant de 200.000 persones, entre milicians i seguidors xiïtes, s'han manifestat a la capital del país en protesta per l'operació militar. Els manifestants, alguns dels quals anaven armats amb fusells kalàixnikov, cridaven consignes contra l'Aràbia Saudita, els Estats Units i Israel.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut