París

Una desena de detinguts a París en les protestes contra la reforma laboral

Aldarulls a la capital francesa entre manifestants i les forces de l'ordre durant la vaga que es viu a França

RedaccióActualitzat

El terrorisme i l'agitació social estan provocant els últims mesos una situació convulsa a França, i especialment a la capital, París. Aquest dijous és la reforma laboral la que està portant al carrer milers de persones que la rebutgen. Nombrosos sectors, com el transport i l'ensenyament, estan cridats a la vaga. Denuncien la flexibilització del mercat de treball, que segueix els passos de la reforma laboral espanyola. De moment, hi ha hagut una desena de detinguts a la capital francesa pel "llançament de projectils", segons fonts policials. Els incidents entre manifestants i forces de l'ordre han passat en la marxa d'estudiants prèvia a la protesta general organitzada per les quatre grans centrals sindicals. També hi ha hagut aldarulls a ciutats com Rennes i Nantes, al nord-oest del país.

La vaga general ha causat problemes importants al transport públic durant tot el dia. S'han suprimit el 20% dels vols a l'aeroport d'Orly i els retards oscil·len entre quaranta i setanta minuts. La vaga també afecta els trens d'alta velocitat i a París el servei de metro s'ha reduït. Les alteracions en el transport han fet que aquest matí hi hagués el doble de retencions del que és habitual.

Els convocants de la vaga han organitzat més de 250 manifestacions a diferents ciutats. S'oposen a la reforma laboral perquè facilita l'acomiadament, permet revisar les normes sobre la jornada laboral per ampliar horaris i prioritza els acords a les empreses per damunt de la legislació laboral i els convenis col·lectius nacionals.

Tancament de la Torre Eiffel

A més dels problemes de transport, els turistes que hi ha a París aquest dijous no poden pujar a la Torre Eiffel. El monument de pagament més visitat del món tanca durant tot el dia per la vaga. Un comunicat de la Societat d'Explotació de la Torre Eiffel (SETE) assenyala que "no hi ha prou efectius per obrir el monument en les condicions de recepció i seguretat suficients per al públic".

El tancament del monument més emblemàtic de França, i possiblement d'Europa, se suma al trasbals en el transport aeri, ferrocarril, metro i trànsit rodat que estan vivint els francesos i els seus visitants. La vaga provoca també que s'hagin tancat escoles i altres centres públics.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut