Boston

Una de les bombes de Boston era una olla de pressió de la marca basca Fagor i estava camuflada a dins d'una motxilla

Els investigadors han trobat al lloc dels fets restes d'una olla de pressió de la marca Fagor. Les dues bombes que van esclatar eren bombes camuflades en motxilles.

RedaccióActualitzat
Els investigadors del doble atac a la marató de Boston, en què hi va haver 3 morts i més de 170 ferits, consideren que les bombes que van esclatar a la línia d'arribada de la cursa eren olles de pressió metàl·liques plenes de peces de metall i pólvora. I una, com a mínim, era de fabricació espanyola, de la marca basca Fagor.. Es tracta d'un model de sis litres de capacitat, molt popular. Fagor té una quota de mercat del 40% als Estats Units, on ven cada any 200.000 unitats d'aquest estri de cuina.

Els dos artefactes s'haurien camuflat en motxilles, segons ha transcendit dos dies després dels fets. No hi ha confirmació oficial del "modus operandi" de l'atemptat, però l'FBI ha confirmat que l'acció era poc sofisticada. Es tracta d'un dispositiu molt senzill, que es fabrica fàcilment i que és comú tant entre els terroristes islàmics com entre els extremistes violents, com ara els neonazis, que actuen en solitari als Estats Units.

També se sap que les olles es van amagar en bosses de niló negres que es van deixar al lloc dels fets, segons les forces de seguretat citades per les cadenes de televisió nord-americanes. Entre les imatges que ha mostrat l'FBI, n'hi ha dues d'una zona propera a la línia de meta abans i després de l'atemptat. En la primera es veu una bossa a prop d'una bústia i recolzada en una tanca. En la segona no hi ha rastre de la bossa.

L'FBI, mentre pentina la zona i revisa els milers de fotografies i vídeos de l'escena, ha anunciat que la investigació es fa a escala internacional i que serà llarga i complicada. A més, tot i que no hi ha proves d'un complot terrorista, es treballa com si ho fos.

El congressista republicà Michael McCaul, membre del Comitè de Seguretat Nacional de la cambra baixa, ha confirmat que les autoritats creuen que els explosius són probablement "artefactes fets amb olles de pressió", semblants als explosius rudimentaris que s'han fet servir contra les tropes nord-americanes a l'Afganistan i a l'Iraq. Aquest tipus de bomba és molt habitual en l'organització terrorista d'Al-Qaeda i s'ha fet servir en molts atemptats al Pròxim Orient, al nord de l'Àfrica o al sud-est asiàtic.

Les autoritatstambé  creuen que els explosius es van fer detonar a través d'un temporitzador i no pas a través del mòbil. Segons la cadena Fox, almenys en un dels casos l'olla de pressió estava lligada a una taula de fusta, en què també hi havia enganxada una ampolla plena de claus i perdigons. Aquestes informacions concordarien amb el testimoni de diversos metges, que, segons diuen, van haver de treure "40 o més" fragments metàl·lics punxants dels cossos de les víctimes.

Davant la falta de proves, conclusions i culpables, les autoritats han fet una crida a la població perquè col·labori en la investigació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut