Jerusalem

Una comissió parlamentària investigarà l'actuació de l'exèrcit i el govern d'Israel en la guerra del Líban

La comissió d'investigació haurà d'estudiar possibles errors en l'estratègia que el govern i l'exèrcit israelians van seguir durant l'enfrontament amb la milícia de Hezbollah, una campanya militar que va provocar més de 150 morts al bàndol d'Israel. La pressió social i política ha obligat Ehud Olmert a tirar endavant la comissió, que s'ha aprovat al consell de ministres d'avui per 20 vots a favor, 2 en contra (dels 2 ministres laboristes) i l'abstenció de l'exministre de Defensa, Shaul Mofaz. El seu naixement, però, no ha aturat la polèmica, perquè els grups opositors i de reservistes han qüestionat que els membres de la comissió els designi el mateix govern hebreu.

Actualitzat

Davant de les crítiques, el primer ministre, Ehud Olmert, ha destacat que la comissió s'ha fixat l'objectiu d'elaborar una "investigació d'estat, d'acord amb la llei", una eina que segons diu servirà perquè el país "es prepari millor de cara a futurs reptes". Encara que la comissió l'hagi designada el govern, la justícia podrà fer ús de les conclusions a què arribi per tal d'exigir responsabilitats tant al govern com a l'exèrcit. L'encarregat de coordinar la investigació és un jutge retirat. Els altres quatre membres del grup són una jutgessa, un investigador militar i dos generals, tots ells jubilats.

Descontentament al carrer

El rebuig dels ciutadans i militars que qüestionen el govern s'ha fet sentir durant l'aprovació de la comissió. Desenes de membres de l'Associació per un Govern Millor s'ha manifestat a l'exterior de la seu del govern per reclamar que fos el poder judicial l'òrgan encarregat de designar els membres de la comissió investigadora.

Anar al contingut