Brasília

Una comissió parlamentària aprova l'obertura de judici polític a Rousseff

L'expresident Lula compara la pressió al govern del Brasil amb el feixisme i el nazisme a Europa

RedaccióActualitzat

Al Brasil, una comissió parlamentària ha votat a favor de l'"impeachment" contra la presidenta, Dilma Rousseff, el judici polític que pot derivar en la seva eventual destitució. A Rousseff l'acusen d'haver maquillat els pressupostos de l'Estat per amagar el dèficit. El tràmit passarà ara al ple de la Cambra de Diputats, que debatrà i votarà, aquest cap de setmana, l'informe de la comissió.

El cas s'afegeix a la profunda crisi política del país, sacsejat també per alguns casos de corrupció, entre els quals hi ha l'escàndol del saqueig de la petrolera pública Petrobras, en el qual estarien implicats la mateixa presidenta i els màxims dirigents del Partit dels Treballadors. El procés de destitució pot ser llarg i podria fer coincidir els Jocs Olímpics de Rio de l'agost amb el moment en què Rousseff estigués temporalment fora de la presidència.

La votació d'aquest dilluns s'ha viscut amb tensió al Parlament brasiler. Si diumenge el Congrés dóna llum verda a l'"impeachment" contra la presidenta del Brasil, serà el Senat qui la jutjarà. Tot plegat quan s'ha conegut un discurs de l'actual vicepresident del Brasil, que ja no és l'aliat de Rousseff, parlant als seus diputats i donant ja per fet que tant el Congrés com el Senat validaran el judici polític. En aquest discurs, el vicepresident ja es posicionava com a successor de Dilma Rousseff.

En una concentració pro govern a Rio de Janeiro, l'expresident Lula da Silva ha reiterat les crítiques contra els que qualifica de colpistes que volen fer caure Dilma Rousseff. Lula ha comparat la pressió al govern amb l'aparició del feixisme i el nazisme a Europa, durant un acte multitudinari organitzat per intel·lectuals i artistes a Rio. L'expresident ha deixat anar: "Va ser d'aquesta manera que va sorgir el nazisme a Alemanya, quan Hitler va ordenar que es perseguís els socialistes i els comunistes. Va ser així que va néixer el feixisme a Itàlia". I ha afegit: "Volem dir ben alt que hem après a apreciar la democràcia perquè només la democràcia permet que una persona com jo arribi a la presidència, que una Dilma arribi a la presidència."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut