Londres

Una comissió independent investigarà la participació del Regne Unit a la guerra de l'Iraq

La participació del Regne Unit a la guerra de l'Iraq continua tenint avui conseqüències. El primer ministre, Gordon Brown, ha anunciat que una comissió independent investigarà, a porta tancada, els motius que van portar el govern de Tony Blair a participar a la invasió del país àrab. La comissió començarà a treballar al juliol i tindrà un any de termini. Les seves conclusions seran debatudes al Parlament.

Actualitzat
No és accidental que la comissió iniciï la seva tasca a finals de juliol, quan es completarà la retirada de les tropes britàniques desplegades a l'Iraq després de vuit anys.

Davant la Cambra dels Comuns, el primer ministre, Gordon Brown, ha explicat que la comissió neix amb la voluntat "d'identificar les lliçons apreses" i no per "repartir culpes" o buscar responsabilitats civils o penals.

El "premier" britànic ha explicat que aquesta comissió seguirà el model de la comissió Franks, encarregada d'avaluar la participació britànica a la guerra de les Malvines, el 1982. Els integrants de la comissió podran citar qualsevol ciutadà britànic i reclamar qualsevol informació, inclús classificada, que creguin rellevant per avançar en la investigació.

Des de la invasió de l'Iraq al 2001, els partits de l'oposició i diversos diputats del Partit Laborista n'han demanat una investigació pública. Brown ha afirmat que es farà a porta tancada per garantir la seguretat nacional i perquè els testimonis no se sentin pressionats. En tot cas, ha afegit Brown, les conclusions seran debatudes al Parlament britànic.

El govern de Tony Blair va donar suport al president dels Estats Units, George Bush per envair l'Iraq al 2001. Els motius que van esgrimir van ser que el llavors president del país, Sadam Hussein, tenia vincles amb Al-Qaeda i tenia armes de destrucció massiva. Una investigació posterior va demostrar que la decisió d'entrar al país àrab es va prendre utilitzant erròniament la informació de les agències d'espionatge.
Anar al contingut