Barcelona

Una campanya i un himne per obrir fronteres als refugiats

En marxa diferents campanyes a favor dels refugiats com la del jove sirià que grava amb Txarango una cançó que ja s'ha convertit en himne

RedaccióActualitzat

Feras al-Malat és un jove sirià que es va escapar del seu país llançant-se al mar i, després d'un llarg i complicat recorregut, ara és a Barcelona. I aquí s'ha implicat en la campanya per reclamar l'obertura de fronteres i ha gravat, amb Txarango, el que ja s'ha convertit en un himne a favor dels refugiats.

 

 

És una cançó que es diu "Et trobo a faltar", i, quan la toca, ara, a la casa on viu a Barcelona amb altres sirians, pensa en el país i la gent que va deixar enrere.


"La meva vida a Damasc era fantàstica: tocava la guitarra, estudiava, treballava..."

Va fugir de Síria per no haver de lluitar a la guerra, i va decidir venir cap a Europa per mar.


"Vam trobar un traficant, vam acordar un preu de 750 dòlars per cadascú, i la meitat de preu per cada nen menor de 10 anys."

Cinc adults i quatre nens en una barca de set metres, amb quaranta persones més, en un viatge que recorda "terrorífic" i que també guarda en imatges.


"Hi havia moltes onades i la barca es va inundar. L'aigua ens arribava gairebé fins als genolls, era realment molt perillós."

En trepitjar Grècia, els voluntaris catalans li van fer costat de seguida i es va unir a ells com un més. Fa poc va triar Catalunya per començar de nou i ara espera que li concedeixin l'asil. No pot tornar a travessar una frontera, ni tampoc treballar, però és optimista.


"Tinc els meus somnis, vull continuar amb el màrqueting, vull estudiar. He fet nous amics i vull seguir amb ells, això és el que vull fer."

 

 

De moment, ha gravat una cançó amb els Txarango del disc que estrenaran a la primavera. Una cançó de resistència que el grup va crear i que va portar als camps de refugiats, com explica el cantant Alguer Miquel.

"Quan vam arribar als camps de refugiats la vam començar a cantar i el segon viatge ja se la sabia tothom, no tenia sentit que la gravéssim sols. Ell l'ha mantingut viva. Malauradament és una de les poques històries que, de moment, estan acabant bé, però, en fi, cada història que acaba bé és una història que hem guanyat."

Les migracions per mar són les que més rescats i víctimes originen al llarg de l'any. Només el 2016 en van ser més de 5.000. Però no només són números, perquè darrere de cada xifra hi ha una història. L'ONG Proactiva Open Arms ha iniciat una campanya per donar veu a les persones que rescaten amb el títol Veus per l'Esperança.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut