Un home es evacuat cap a l'hospital de Nasiriya després de l'atemptat contra un grup de pelegrins xiïtes (Foto: Reuters)
Un home es evacuat cap a l'hospital de Nasiriya després de l'atemptat contra un grup de pelegrins xiïtes (Foto: Reuters)
Bagdad

Una cadena d'atemptats a l'Iraq deixa almenys 68 morts i més de 150 de ferits

La cadena d'atemptats d'avui a l'Iraq contra la comunitat xiïta ja ha fet almenys 68 morts, segons un nou balanç oficial que s'ha sabut aquesta tarda. Els atacs, que també han deixat més de 150 ferits, alguns en estat molt greu, s'han produït a Bagdad, la capital, i a la ciutat de Nasiriya, situada al sud.

RedaccióActualitzat
Dels atemptats que s'han registrat a Badgad, el més important ha estat el del barri de Kadhimiya, al nord-oest de la ciutat. Dos cotxes bomba hi han causat 16 morts.

Tretze persones més han mort per dues explosions que hi ha hagut a Sadr City, un dels barris més pobres de la capital iraquiana i feu de l'anomenat Exèrcit del Mehdi, que lidera el clergue xiïta radical Muqtada al-Sadr.

A Nasiriya, una bomba ha mort un grup de pelegrins xiïtes que es dirigien al santuari de Kerbala.  

Aquests atemptats s'emmarquen dins de l'espiral de violència sectària que enfronta sunnites i xiïtes, enmig d'una crisi política que fa perillar l'actual govern d'unitat nacional, i que s'ha desfermat sobretot a partir de la retirada de les tropes nord-americanes.

La tensió entre els xiïtes, que controlen el govern i representen la majoria de la població, i els sunnites, que van obtenir més vots en les últimes eleccions, ha estat sempre present però reprimida.

Els sunnites acusen els xiïtes d'apartar-los del poder detenint, per exemple, fins a 600 membres d'aquesta comunitat, acusats de simpatitzar amb el partit Baas del desaparegut president Sadam Hussein.

La situació es va agreujar fa uns dies quan el primer ministre xiïta Nuri al-Maliki va acusar el sunnita i vicepresident Tarek al-Hachemi de dirigir esquadrons de la mort. Al-Hachemi ha fugit a la regió autònoma del Kurdistan perquè no el detinguin.

D'altra banda, un grup armat xiïta iraquià ha informat de la mort d'un escorta britànic que retenien segrestat des del 2007. L'ostatge, Alan McMenemy, ha mort quan intentava fugir dels seus raptors, segons aquest grup.


Anar al contingut