Barcelona

Una bandera, quatre maneres de penjar-la

La visita del papa a Barcelona ha fet que als balcons dels pisos, especialment als barris de la part alta de la ciutat, s'hi hagi penjat la bandera del Vaticà. A mesura que s'acosta la data de l'esdeveniment, els fidels o simpatitzants de Benet XVI han volgut penjar-la per donar-li la benvinguda, i ho han fet de totes les maneres possibles. La bandera amb els colors pontificis, el groc i el blanc, s'ha col·locat tant en posició vertical com horitzontal, i amb la franja groga a esquerra o dreta i a dalt o a baix indistintament, component un mosaic ben divers. En molts casos no es respecta la posició natural de la bandera. I és que no tothom la coneix.

Actualitzat
La bandera de la Ciutat del Vaticà, groga i blanca, és una de les úniques del món que és quadrada, juntament amb la suïssa. Són dues franges verticals, amb la part groga a l'esquerra, la que quedaria enganxada al pal, i la blanca a la dreta. En aquesta part blanca, centrades, s'hi troben les claus de Sant Pere creuades coronades per la tiara papal. La bandera vaticana actual està inspirada en la que va usar el papa Pius VII el 1808 per distingir els fidels dels que s'havien incorporat a l'exèrcit francès. La forma actual es va plantejar per primera vegada el 8 de juny del 1929.

Mosaic groc i blanc

Però als balcons de Barcelona la posició natural de la bandera no és la més utilitzada, de manera que en una mateixa finca s'hi poden trobar fàcilment dues, tres o fins a quatre maneres diferents de penjar-la.

La majoria de veïns consultats que han penjat la bandera diuen que ho han fet seguint el que han vist en altres balcons, o com els ha semblat que quedava millor, adaptant-se al lloc on l'han situat. "Jo l'he penjat dels fils, no sé ni com està posada", ha reconegut un veí del carrer Balmes a tocar de General Mitre. "Som simpatitzants del papa, però això de la bandera no sé com és exactament", puntualitza.

De fet, a moltes parròquies la qüestió de la bandera vaticana tampoc està gaire clara. A l'Església dels franciscans del carrer Bertran, Juan Antonio Adánez, que hi fa missa des de fa sis anys, ha explicat que la recomanació de penjar la bandera vaticana ve de l'arquebisbat. "Jo no sé realment com es penja", reconeix, mentre insta a preguntar-ho a la parròquia ubicada uns carrers més avall. Tampoc al convent de les carmelites descalces ho saben dir del cert. "No ho sé, que cadascú la posi com vulgui. L'important és que hi sigui, que hi sigui", conclouen.

Èxit de convocatòria

El que subratllen des de l'Església és la bona resposta que ha tingut la venda de banderes vaticanes. "Diumenge en teníem 100 i les vam acabar totes", explica el mossèn Adánez. "Si n'haguéssim tingut més també les hauríem venut, però ara ja no queda temps", afegeix.

També a les botigues especialitzades han notat un augment de vendes. De fet, calculen que s'han venut 1.500 metres d'aquesta tela i 1.000 més de la catalana.

Des de l'arquebisbat de Barcelona insisteixen que "l'important és que les pengin", i treuen importància a la manera com es col·loqui la bandera vaticana.

Cal no oblidar que aquests dies les banderes del Vaticà de partidaris de la visita són visibles arreu al costat de senyeres, de banderes espanyoles, però també rivalitzant amb els senyals de protesta de veïns contraris a l'esdeveniment.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut