Imatge d'arxiu de retards a l'aeroport de Barajas.
Imatge d'arxiu de retards a l'aeroport de Barajas.
Madrid

Una avaria en el radar de Barajas provoca retards i cancel·lacions a diversos aeroports

El problema ja s'ha solucionat, però els aeroports arrosseguen retards importants en un cap de setmana d'operació tornada

RedaccióActualitzat

Una avaria en el pitjor moment. L'aeroport de Madrid Barajas ha tingut un problema en el radar en l'últim cap de setmana d'agost, inici de l'operació tornada de les vacances. En total, ha provocat cancel·lacions i retards de 280 vols a bona part d'Espanya.

L'avaria en el Sistema Automàtic de Control de Trànsit Aeri (SACTA), que controla tots els radars de la zona centre, nord i nord-oest de la Península, ha provocat retards i cancel·lacions durant dues hores.

Els problemes de Barajas, han afectat, de retruc, diversos aeroports de tot l'Estat. Només se n'han salvat el sud i l'est de l'Estat, controlats pels sistemes de radar de Sevilla i Barcelona.

Al llarg del matí, hi ha hagut moments en què pràcticament no circulava cap avió per sobre de la zona afectada. Els aeroports només permetien el pas a l'espai aeri als avions que ja eren a l'aire. No es podien fer enlairaments i els aterratges es feien sense l'ajuda del radar. Malgrat tot, els controladors asseguren que l'avaria no ha suposat cap risc per a la seguretat.


Cap a la una del migdia el radar s'ha pogut reparar, però l'aeroport trigarà a normalitzar la circulació d'avions. Fins a les dues no s'han reprès els enlairaments.


Només aquest cap de setmana estava previst que per Madrid passessin 887 vols. Aena calcula que l'avaria ha afectat 280 vols, un 10% dels programats a la zona controlada per Madrid per a tota la jornada d'avui.

Anar al contingut