Mostres de sang en el laboratori
Una mostra de sang pot ser suficient per detectar alguns càncers

Una anàlisi de sang permet detectar vuit tipus de càncer abans que hi hagi símptomes

El test es podria aplicar amb un cost de menys de 500 euros per mostra

Xavier DuranActualitzat

Detectar tumors de manera precoç amb una anàlisi de sang, l'anomenada biòpsia líquida. Investigadors nord-americans han fet un gran pas endavant per assolir aquest objectiu, que permetria, en el futur, diagnosticar tumors a persones que encara no han mostrat símptomes. El treball s'ha publicat en línia a la revista "Science".

Un equip internacional, encapçalat per científics de la Universitat John Hopkins dels Estats Units, han descrit aquest mètode no invasiu que han anomenat CancerSEEK. La combinació de l'anàlisi de 16 gens i 8 proteïnes permet detectar vuit tipus comuns de càncer: ovaris, fetge, estómac, pàncrees, esòfag, colon, pulmons i mama.

El test es va provar en 1.005 pacients diagnosticats de càncer i en 850 persones sanes. El test va permetre detectar entre el 33 i el 98% dels casos, sent el de mama el menys sensible a la prova. El més destacable, però, és que els percentatges més alts, superiors al 69%, es donen en càncers que són molt difícils de detectar de manera precoç: ovari, fetge, estómac, pàncrees i esòfag. Tenir proves de la seva presència abans que es desenvolupin els primers símptomes és un element clau per augmentar les probabilitats de curació.

El test va produir menys d'un 1% de falsos positius -senyals de càncer en persones que no tenien tumor. Alguns investigadors han comentat la possibilitat que algunes de les proteïnes analitzades també es detectin en persones que tenen processos inflamatoris, com artritis. Per això, suposen que el percentatge de falsos positius podria ser superior en la població general.

Tot i així, tots els experts coincideixen a destacar el gran pas endavant que significa el test. El grup que l'ha desenvolupat creu que està llest per aplicar-lo i que el seu cost seria de menys de 500 euros per mostra. No cal, han dit, esperar que el test sigui perfecte per posar-lo en pràctica. Sobretot quan permetria detectar en estadi inicial càncers amb baix percentatge de curació quan ja estan avançats.

El següent pas és un estudi que desenvoluparan la Universitat Johns Hopkins i l'empresa Geisinger Health System de Pensilvània amb més de 50.000 dones voluntàries d'entre 65 i 75 anys que mai no han estat diagnosticades de càncer. L'estudi durarà cinc anys i es calcula que costarà més de 50 milions de dòlars.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
Anar al contingut