Reus

Una agència de viatges ofereix tractar-se l'hepatitis C amb els nous fàrmacs a Egipte

Els malalts lleus que paguin un mínim de 6.500 euros poden accedir al tractament, que aquí està reservat per a les fases més avançades

RedaccióActualitzat

Han creat a Reus la primera agència de viatges que ofereix anar a Egipte per tractar-se de l'hepatitis C amb els medicaments d'última generació, que tenen una taxa de curació del 90%. Aquí, tothom que ho necessita té gratuïtament aquests fàrmacs, que la sanitat pública financia quan la malaltia és més greu. Encara hi ha, però, molts malalts en fases poc avançades als quals no els arriben. Mèdicament, aquestes persones no estan en risc, però tenen el virus i hi ha gent que no vol esperar que aquí els arribi la medicació.

És el cas d'Alfredo Puente, diagnosticat d'hepatitis C fa més de 20 anys. Era un dels malalts en una fase poc avançada de la malaltia i, per tant, encara sense dret a rebre, per sanitat pública, el tractament nou. A l'estiu va viatjar a Egipte i es va comprar els medicaments.

"Jo em volia curar perquè veia l'espera... veia que mai no arriba i que podria anar a pitjor. No em vaig voler esperar més, perquè crec que no hi ha millor metge que un mateix, i jo no em trobava bé."

Ha estat tres mesos prenent-se les medicines aquí i enviant els resultats de les proves a Egipte. Les últimes anàlisis han revelat que està lliure del virus.

Arran del seu cas, han muntat una agència de viatges, Sanantur, amb un programa específic per tractar-se la malaltia al país on hi ha més malalts d'aquest virus i on el tractament és més barat. Aquest fet s'explica perquè es compra un paquet més gran de medicaments i també perquè el PIB, que és té en compte a l'hora de negociar amb la farmacèutica, és més baix que el d'aquí. A més, a diferència d'aquí, aquests fàrmacs d'última generació els pots comprar a la farmàcia, si tens una recepta.

L'agència ofereix, a partir de 6.500 euros, una setmana de viatge per fer-se les proves necessàries, la visita amb l'especialista, comprar el tractament per portar-lo cap aquí i fer turisme pel país. Xavier Carbó, gerent de Sanantur, defensa aquest paquet de turisme sanitari.

"Creiem que té mercat perquè, desgraciadament, en l'actualitat el tractament no arriba a tothom, ni arriba amb la celeritat que els afectats desitjarien."

El sistema sanitari públic garanteix aquests tractaments per als casos en què la malaltia està més avançada, com recorda Joan Fernández, president de l'Organització Nacional d'Afectats per Hepatitis Virals.

"S'està tractant totes les persones que necessiten el tractament de l'hepatitis C a totes les comunitats autònomes."

A més, l'hepatòleg i president de la Comissió de Prevenció d'Hepatitis, Miquel Bruguera, ha remarcat que la malaltia progressa lentament.

"Cap malalt que tingui una malaltia poc avançada i encara no s'ho està tractant ha de tenir cap por. Aquesta és una malaltia que progressa molt a poc a poc, que necessita anys perquè es passi d'un estat a un altre i, per tant, ningú farà tard."

Està previst que aquests tractaments es donin també per la sanitat pública a persones que tenen hepatitis C en estadis més lleus, però encara no hi ha data i hi ha gent que té pressa. A l'agència de viatges ja tenen més d'una vintena de persones interessades a anar a tractar-se a Egipte.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut