Davos / Bagdad

Un vicepresident iraquià titlla d'"idiota" la decisió dels EUA de continuar a l'Iraq després de derrocar Saddam

Un dels vicepresidents iraquians ha dit que l'ocupació de l'Iraq pels EUA i pel Regne Unit s'ha demostrat que va ser una decisió idiota. El polític xiïta ha reconegut que el govern de Bagdad ha comès molts errors, però que els EUA també n'han tingut molts. Adel Abdel Mahdi ha fet aquestes declaracions coincidint amb una nova jornada de violència al país.

Actualitzat

La decisió que la coalició anglonord-americana continués a l'Iraq després de la caigua del règim de Saddam Hussein el 2003 va ser "idiota", segons ha afirmat el vicepresident iraquià, Adel Abdel Mahdi.

El vicepresident xiïta ha reconegut que "hem comès un gran nombre d'errors i els EUA, també", i aquests errors, que segons diu, han alimentat la violència al país, "es podrien haver evitat" ha afegit.

Adel Abdel Mahdi també ha considerat que l'Iraq necessita un govern més eficient i amb més capacitat d'acció per poder fer front a la situació de violència sectària que pateix el país. Tot i això, ha rebutjat que el seu país estigui en una situació de guerra civil i ha considerat que, més aviat, "l'Iraq està en una guerra contra els civils que apunta la societat sencera i que va començar com a tal", però que es va agreujar després dels violents incidents de Samarra del febrer del 2006.

Segons un recent informe de l'ONU, els enfrontaments entre xiïtes i sunnites a l'Iraq van causar l'any passat la mort de més de 34.000 civils i uns 36.000 més van resultar ferits.

De fet, en les últimes hores s'han registrat dues noves explosions a Bagdad, que han causat almenys cinc morts i una vintena de ferits. Dimecres, el centre de la capital iraquiana va ser escenari d'una batalla campal entre tropes iraquianes i nord-americanes, per una banda, i insurgents sunnites, de l'altra, segons la versió oficial iraquiana. En els enfrontaments, 30 rebels van perdre la vida i desenes van ser arrestats.

Anar al contingut