Sant Carles de la Ràpita

Un vaixell surt de Mallorca per socórrer els immigrants rescatats per un pesquer català

L'odissea del pesquer català "Montfalcó", que va rescatar 26 immigrants que van naufragar en aigües líbies, podria arribar a la seva fi en qüestió d'hores. L'embarcació de Salvament Marítim "Clara Campoamor" recollirà aquesta tarda els 26 immigrants de la Costa d'Ivori rescatats pel remolcador "Montfalcó" i els traslladarà a Palma, el port d'on ha sortit. Els dos vaixells es trobaran al sud de l'illa de Sardenya. Tots els immigrants són de la Costa d'Ivori i, per la inestabilitat que viu el seu país, podrien reunir les condicions per sol·licitar asil a Espanya. Ni Malta, on es dirigia el pesquer, ni tampoc Itàlia ni Líbia han volgut acollir els immigrants.

Actualitzat

Fonts del Ministeri d'Afers Estrangers han explicat que el pesquer remolcador va decidir recollir-los per raons humanitàries i a causa del mal estat de la mar. El "Montfalcó" es dirigia a Malta per dipositar la seva càrrega d'alevins de tonyina quan la tripulació va trobar el "cayuco" i va decidir fer-ne pujar els ocupants a bord, ja que la mar estava "molt moguda".

Després de ser avisades per la tripulació del pesquer, les autoritats espanyoles, que estan en contacte amb els responsables de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats -Acnur-, van decidir-ne el retorn a Espanya, previst per d'aquí a dos o tres dies, una vegada el "Montfalcó" hagués desembarcat la càrrega a Malta.

Ara, el pesquer ja és camí de retorn a Sant Carles però en el trajecte es trobarà un vaixell de Salvament Marítim que va sortir dimarts de Palma de Mallorca per rescatar els immigrants i portar-los a Espanya.

El gerent de l'empresa del remolcador ha explicat, a més, que tant Líbia, com Malta i Itàlia van rebutjar rebre els immigrants, i que ara estan en mans espanyoles.

Per la seva part, l'Acnur assegura que probablement els tripulants del "cayuco" demanaran asil polític a les autoritats espanyoles perquè vénen d'un país molt inestable i podrien estar perseguits a la Costa d'Ivori. Els responsables de l'Acnur entrevistaran un per un els 26 immigrants per informar-los dels seus drets i analitzar les peticions de refugi polític.

Situació "complicada, però no crítica"


Florenci Macíes, el gerent de l'empresa Naresa, propietària del "Montfalcó", ha assegurat que la situació que es viu al pesquer és "complicada, però no crítica". El principal problema és que els falta espai perquè el "Montfalcó" és una embarcació petita, de només 26 metres d'eslora. A això s'hi afegeix el fet que la tripulació, formada per mitja dotzena de persones, s'ha de fer càrrec del menjar per a ells i els 26 rescatats. Amb tot, els subsaharians estan bé de salut.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut