Port de la Selva

Un vaixell iber enfonsat al cap de Creus, reproduït en 3D

La nau, que es va enfonsar a mitjans del segle I aC, feia uns 10 metres d'eslora, portava dos tripulants i un carregament de més de 150 àmfores de vi

RedaccióActualitzat

Els arqueòlegs han reproduït en 3D les restes del segon vaixell iber localitzat al cap de Creus, davant el Port de la Selva, i han descobert per què es va enfonsar. El vaixell l'han batejat com a Cala Cativa.

La nau, del segle I aC i que feia entre 9 i 10 metres d'eslora, va naufragar després de xocar contra uns esculls que li van provocar una via d'aigua. A bord, hi anaven dos tripulants i portava un carregament d'entre 150 i 200 àmfores de vi. Sembla que la nau procedia de la zona del Baix Llobregat i, segurament, el seu destí final era Narbona.

 

Qui va descobrir el vaixell va ser Romuald Alfaràs, un erudit veí del Port de la Selva i pioner en l'arqueologia subaquàtica.  Era l'any 1894. Alfaràs va contractar llavors uns corallers de la zona i va arribar a extreure un centenar d'àmfores del fons marí. Les va donar a un museu, però quan va voler treure'n més a la superfície va topar amb els impediments de l'Estat.

L'any 2015, amb l'ajuda del submarí Ictineu 3, es van poder explorar i estudiar les restes, situades a uns 30 metres de profunditat. Ja aleshores, els arqueòlegs van concloure que es trobaven davant el segon exponent d'arquitectura naval ibera.

 

Abans de colgar amb sorra les restes del vaixell per evitar espolis, i deixar-les reposar al fons del mar, els arqueòlegs li han fet centenars de fotografies per reconstruir allò que en queda en 3D. El resultat és una imatge interactiva que permet veure al detall aquest jaciment del cap de Creus.

El resultat dels treballs arqueològics es podrà veure en una exposició. S'inaugurarà el 30 de març de l'any vinent, a la seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC). La mostra portarà per títol "Navegants d'Aiguamolls" i girarà al voltant de l'arquitectura i la tècnica naval dels ibers, apresa a partir de l'estudi dels dos vaixells trobats, el Cap de Vol i el Cala Cativa.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut