Estats Units

Un tribunal revoca la indemnització de Philip Morris a la família d'una víctima de càncer de pulmó i ordena repetir el judici

Un tribunal d'apel·lacions d'Oregon ha ordenat repetir un judici contra la tabaquera Philip Morris, acusada de frau i negligència pels danys ocasionats a un fumador que va morir de càncer de pulmó als 53 anys. De moment, però, la companyia no haurà de pagar els 100 milions de dòlars d'indemnització a la família de la víctima. La Cort d'Apel·lacions d'Oregon ha revocat la multa i ha ordenat que es repeteixi el judici, si bé no qüestiona la responsabilitat de la tabaquera. El veredicte del 2002 contra Philip Morris era el primer als Estats Units a fixar compensacions econòmiques després de les queixes dels usuaris en relació amb els cigarrets amb menys quitrà.

Actualitzat

De moment la companyia tabaquera Philip Morris no haurà de pagar els 100 milions de dòlars en concepte de compensació al demandant. Així ho ha resolt la Cort d'Apel·lacions d'Oregon, que ha revocat la multa i ha ordenat que es repeteixi el judici. Si bé la Cort ha ratificat el veredicte del jurat sobre el frau i la negligència imputats a la companyia, ha deixat oberta la qüestió econòmica del demandant, la família d'un fumador que va morir de càncer pulmonar als 53 anys.

El jurat d'un tribunal ordinari a Oregon havia condemnat la tabaquera el 2002 a pagar aquesta quantitat per danys als hereus de Michelle Schwarz, que va morir de càncer el 1999. No obstant, el jutge al capdavant d'aquest tribunal va trobar que la quantitat era "extremadament excessiva" i va rebaixar la compensació de 150 milions de dòlars a la família de la víctima a 100 milions.

La decisió de la Cort no altera la responsabilitat de Philip Morris. El veredicte del 2002 contra la tabaquera era el primer als Estats Units a fixar compensacions econòmiques després de les queixes dels usuaris en relació amb els cigarrets amb menys quitrà. Els demandants asseguren que induïen els fumadors a creure que eren menys perillosos que els normals.

Sigui com sigui, el Suprem va desestimar fa catorze mesos una apel·lació de la tabaquera Philip Morris que volia reduir una indemnització de 10,5 milions de dòlars a una altra exfumadora que va emmalaltir de càncer.

Anar al contingut