Les abelles estan amenaçades per alguns plaguicides
Les abelles estan amenaçades per alguns plaguicides

Un tribunal francès suspèn la venda de dos plaguicides per possibles danys a les abelles

Contenen una substància que actua sobre el sistema nerviós dels insectes

Xavier DuranActualitzat

El tribunal administratiu de Niça ha suspès avui, divendres, l'autorització per vendre a França dos pesticides de Dow AgroSciences, filial del fabricant americà Dow Chemical. La raó és que representen un risc per a la salut de les abelles.

Els dos productes tenen els noms comercials de Transform i de Closer, s'utilitzen contra el pugó i havien estat autoritzats tot just a finals de setembre per l'ANSES, l'agència nacional de seguretat alimentària. Tots dos contenen sulfoxaflor, una substància que actua sobre el sistema nerviós central dels insectes.

L'entitat ecologista Générations Futures havia presentat un recurs basant-se en diversos estudis científics. El jutge ha considerat que s'ha de suspendre l'autorització de venda fins que hi hagi un pronunciament clar sobre la seva legalitat. Segons els ecologistes, el sulfoxaflor és "un neonicotinoïde de nova generació" i aquests plaguicides estan en procés de prohibició a França.

El sulfoxaflor està autoritzat a 41 països i a la Unió Europea es pot fer servir des del 2015. Però el jutge francès ha considerat que s'ha d'aplicar el principi de precaució "atès que subsisteixen incerteses sobre l'existència i l'abast dels riscos". Per això, assenyala:

"Es poden prendre mesures de protecció sense esperar que la realitat i la gravetat dels riscos estiguin plenament demostrats."

El tribunal ha subratllat que l'ANSES mateixa ha admès el caràcter tòxic del sulfoxaflor per a les abelles. Però en l'autorització, l'agència assenyalava que, si bé el mecanisme d'acció de l'insecticida és el mateix que el dels neonicotinoïdes, roman molt menys temps en el sòl i en les plantes.

ANSES havia autoritzat el sulfoxaflor per al seu ús en cereals com el blat i en fruits i llegums, però no durant el període de floració. Tampoc no l'autoritzava en conreus que atreguin insectes pol·linitzadors. El tribunal considera quie no hi ha garanties que els dos productes siguin utilitzats exclusivament per professionals amb formació i en les dosis adequades.

L'empresa s'ha mostrat sorpresa per la decisió i ha dit que presentarà recurs. El cap de comunicació de Dow AgroSciences, Benoit Dattin, expressava així la seguretat en els seus productes:

"Els nostres productes tenen un perfil toxicològic molt favorable. El problema és que certes associacions els han posat a la mateixa cistella que els neonicotinoïdes".

La raó que el tema s'hagi jutjat en aquest tribunal i que sigui competent per prendre la decisió és que Dow AgroSciences, subsidiari de Dow Chemicals, té la seu social a Sophia Antipolis, vora Niça.

Anar al contingut