Una dona embarassada es toca la panxa (Reuters)
Una dona embarassada es toca la panxa
Madrid

Un tribunal considera la prestació de maternitat exempta de tributar a l'IRPF i obre el camí a més demandes

Seria per a persones que han cobrat la prestació de maternitat a partir del 2012, perquè abans d'això el procés hauria prescrit

RedaccióActualitzat

La justícia ha donat la raó a una dona que va reclamar a Hisenda que li tornés els més de 3.100 euros que havia pagat per la prestació de maternitat. L'Agència Tributària considera que aquesta ajuda ha de tributar a l'IRPF com a rendiment del treball, però el Tribunal Superior de Justícia de Madrid discrepa i considera que aquestes prestacions es poden incloure dins del que la llei preveu que està exempt de tributar.

La sentència, a la qual ha tingut accés TV3, no crea jurisprudència i fa referència exclusivament al cas d'aquesta dona, però obre el camí perquè altres persones puguin presentar una demanda similar. En tot cas, seria per a persones que han cobrat la prestació de maternitat a partir del 2012, perquè abans d'això el procés hauria prescrit.
 

 

La dona va presentar la demanda el 2014 i, després de passar per un tribunal administratiu i el màxim òrgan judicial de Madrid, la justícia li ha acabat donant la raó.

Els tècnics d'Hisenda, agrupats al sindicat Gestha, consideren que la sentència del tribunal madrileny pot ser inconstitucional perquè va en contra dels principis d'igualtat i progressivitat que han de tenir els impostos. En un comunicat, diuen que si les prestacions d'atur no estan exemptes de pagar l'IRPF, encara menys ho han d'estar les baixes per maternitat, perquè entenen que seria un greuge comparatiu. 

Com reclamar

Segons la companyia Legálitas, el primer pas per reclamar la devolució de l'IRPF és presentar a Hisenda un escrit de rectificació i devolució d'ingressos indeguts. El més probable "és que contestin desfavorablement".

 A partir d'aquí, cal presentar les al·legacions i recursos pertinents, fins que acabi la via administrativa.

A partir d'aquí es disposa de dos mesos per obrir un procediment judicial, en aquest cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

L'empresa, però, recomana analitzar cada cas abans de presentar cap recurs, per veure si realment surt a compte.

 


 

Anar al contingut