Slaviansk

Un tiroteig contra un punt de control d'activistes russòfons a l'est d'Ucraïna entela una treva tàcita coincidint amb la Pasqua

Un grup indeterminat d'homes han atacat un control muntat per separatistes prorussos a prop de la ciutat de Sloviansk

RedaccióActualitzat

La celebració de la Pasqua havia de portar la treva a l'est d'Ucraïna però el diumenge s'ha llevat amb la notícia d'un tiroteig que ha deixat entre cinc i un morts, segons les fonts, en una localitat propera a Sloviansk. Un grup indeterminat d'homes armats han atacat de matinada un control de pas muntat per separatistes prorussos a prop de la ciutat. Fonts russes parlen de tres víctimes prorusses i dos assaltants morts mentre les autoritats ucraïneses rebaixen el balanç de víctimes mortals fins a una i tres ferits.

Els dos bàndols han posat el crit al cel i s'han acusat mútuament. Els europeistes neguen qualsevol relació amb els fets, que consideren una blasfèmia, i acusen les forces militars russes de ser-ne les culpables. Des de Moscou es mostren indignats per la "provocació dels extremistes" i acusen les autoritats ucraïneses de no tenir la voluntat de controlar i desarmar els nacionalistes.

Els rebels prorussos de Sloviansk han decretat el toc de queda a tota la ciutat.

Mentrestant, el ministre de l'Interior ucraïnès ha anunciat una inspecció a les tropes nacionals desplegades a l'est del país però no ha precisat si la visita estava motivada per aquesta agressió.

Treva efímera

L'atac trenca la treva tàcita que es respirava a l'est del país coincidint amb la Pasqua. En les últimes hores, els carrers havien estat tranquils i les autoritats d'Ucraïna anunciaven que no reprendrien les activitats militars contra els activistes prorussos fins que no s'acabessin les vacances de Setmana Santa, malgrat el desafiament dels separatistes als acords de Ginebra.

I és que a l'est d'Ucraïna, els russòfons no han abandonat les seves posicions. Molts edificis oficials de diverses ciutats continuen en mans dels milicians, que no tenen intenció de fer marxa enrere i exigeixen un nou govern al país, la retirada de l'exèrcit i un referèndum per ratificar  l'autoproclamada república independent de Donetsk.

Vistos els esdeveniments, per ara res ha canviat sobre el terreny malgrat l'intent de negociació d'aquesta setmana. Si ningú mou fitxa, la situació a l'est d'Ucraïna tornarà a ser en un carreró sense sortida. El desenllaç, potser, després de Setmana Santa.

Creuament d'acusacions

Mentrestant, i malgrat aquesta crisi, el president rus, Vladímir Putin, creu que no hi ha motius perquè les relacions entre el Kremlin i els països occidentals no es normalitzin. Putin, en una intervenció televisada, ha dit que el futur de la regió i de les relacions amb Moscou depèn d'Occident.

El primer ministre ucraïnès, en canvi, apuntava novament a Vladímir Putin, a qui acusa de voler restaurar l'antiga Unió Soviètica reconquerint antics territoris que en formaven part.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut