Catalunya

Un terratrèmol de 5 graus a l'escala de Richter amb epicentre a Lourdes sacseja Catalunya

Catalunya s'ha mogut aquest divendres. Quan passaven vint minuts de les set del vespre s'ha detectat un terratrèmol d'uns 5 graus a l'escala de Richter, amb l'epicentre a Lourdes. La magnitud és sorprenentment elevada tot i que els moviments tectònics al Pirineu són freqüents. La sacsejada s'ha notat en molts indrets del país, però on més ensurts ha provocat ha estat a l'Alt Pirineu i la plana de Lleida. Amb tot no hi ha constància de danys ni materials ni personals. Els experts havien alertat de possibles rèpliques al llarg dels pròxims dies, i de fet, ja n'hi ha hagut fins a deu al sud de França, totes de menor intensitat.

Actualitzat

Un esfondrament de terres a sis quilòmetres al sud de Lourdes, a França, i a 2.000 metres de profunditat ha estat la causa del terratrèmol que s'ha sentit aquest divendres a la tarda. En aquest punt, tots els centres sismològics han coincidit a situar l'epicentre del sisme. En canvi, no tothom coincideix a determinar-ne la intensitat: segons les fonts de centres francesos, espanyols i catalans es podria situar entre els 4,5 i els 5,4 graus en l'escala de Richter. L'Institut Geològic de Catalunya apunta uns 5 graus en aquesta escala que va del 0 al 10 i no descarta que els pròxims dies hi pugui haver rèpliques amb unes magnituds similars. De fet, aquest mateix divendres ja n'hi ha hagut una desena als Pirineus francesos, totes de menor intensitat.

Catalunya, i sobretot el Pirineu, registra fins a 200 terratrèmols al llarg de l'any, però amb unes intensitats que no arriben als 3 graus i mig, la qual cosa els fa gairebé imperceptibles. L'excepcionalitat del terratrèmol d'aquest divendres és, justament, la magnitud, que ha arribat a nivells mai vistos des del 1996. El terratrèmol de més dimensions que ha afectat mai Catalunya des que se'n té constància va ser el segle XV, amb un sisme de fins a 7 graus a Puigcerdà i Ripoll el 1428. 

En un terratrèmol de fa deu anys, en què l'epicentre va ser a Perpinyà, i també en altres moviments un pèl més lleus de fa un parell d'anys, s'havien detectat conseqüències en alguns edificis. Per ara, Emergències ha rebut unes noranta trucades referents al terratrèmol, però cap per danys. El que sí que hi ha hagut és un bon ensurt.

Molts testimonis han trucat a les redaccions dels serveis informatius de la CCRTV per explicar la seva experiència. Alguns sofàs s'han mogut lleugerament i molts objectes han caigut. Els que han apreciat el moviment de terra es trobaven majoritàriament en nivells elevats d'edificis, però a les terres de Lleida i, especialment al Pirineu i a la Noguera, també ha estat perceptible en alguns baixos. A l'àrea metropolitana de Barcelona i comarques de la demarcació també s'ha notat força. I fins i tot a Tortosa s'han espantat. L'única zona del territori on no s'ha notat tant el terratrèmol ha estat a les comarques de Girona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut