L'Hervé demana que es faci justícia per la mort dels migrants a la platja d'El Tarajal
L'Hervé demana que es faci justícia per la mort dels migrants a la platja d'El Tarajal
Madrid

Un supervivent de la tragèdia d'El Tarajal: "La policia ens disparava a boca de canó"

Quatre anys després de la mort de 15 migrants a la costa de Ceuta, on la Guàrdia Civil va fer servir material antiavalots, es fa públic el testimoni d'un supervivent dels fets

Irene VaquéActualitzat

L'Hervé, natural del Camerun, no pot oblidar el 6 de febrer del 2014. Ara fa quatre anys, quan en tenia 22, va intentar entrar a Ceuta per la frontera d'El Tarajal. Aquella matinada, un grup de migrants es va llançar a l'aigua per superar l'espigó que separa el Marroc d'Espanya.  La Guàrdia Civil els va disparar bales de goma i va llançar gasos lacrimògens. Quinze companys seus van morir ofegats:

"Érem sota l'aigua i la policia estava a un metre i mig d'alçada per sobre nostre, de manera que ens veia bé i disparava a boca de canó. Intentava avançar, no sabia nedar gaire bé, però tenia una armilla que em protegia. Cridàvem des de l'aigua, socors, i la Guàrdia Civil es va acostar i vam pensar 'està bé, venen a salvar-nos'. Però em vaig adonar que, des de l'embarcació, pegaven als que eren més a prop."

La Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat ha difós el testimoni d'aquest supervivent de la tragèdia, que assegura que no es pot treure del cap la imatge dels seus companys morts.

"Volia parlar d'aquesta història perquè encara veig els cossos estesos a la platja. És tot el que recordo d'ells. Em sento millor testificant; és com si fos un homenatge per ells."

 

Aquest jove camerunès va veure cinc cossos flotant a l'aigua. Els que sabien nedar van recollir els cadàvers i els van deixar a la sorra. Mentrestant, la Guàrdia Civil va obrir la barrera per fer tornar al Marroc 23 dels joves que havien aconseguit el somni d'arribar a un país que, just tocar terra, els feia tornar amb les anomenades "devolucions en calent".

 

 

El de l'Hervé és, fins ara, l'únic testimoni d'un supervivent dels fets. I la seva veu se sent quan fa pocs dies que un jutjat de Ceuta ha arxivat la investigació d'aquesta tragèdia, per la qual s'investigaven 16 guàrdies civils.

El primer cop que es va arxivar, l'Audiència de Cadis va demanar que es reobrís perquè la instrucció no s'havia fet amb la "suficiència i eficàcia exigibles". La comissió ha recorregut el segon arxiu de la causa perquè considera que s'ha tancat "en fals" i reclama poder-hi afegir més proves i testimonis.

L'Hervé es declara "consternat" pel "menyspreu" a aquesta història i demana "que es faci justícia". Considera que Espanya hauria de demanar perdó als familiars dels morts:

"Penso que, potser, la justícia pugui reparar els pares. (...) Esperen alguna cosa, una carta de misericòrdia, una carta demanant perdó per part d'Espanya, pel que van fer als seus fills, perquè mai no en tindran els cossos."

 

El Ministeri de l'Interior va negar d'entrada l'ús de material antiavalots contra els migrants. Finalment, però, l'aleshores ministre, Jorge Fernández Díaz, va admetre que en va fer servir per dissuadir-los, encara que va negar que els haguessin causat cap dany.

A l'espera de la possible reobertura del cas, 127 entitats tant de l'Estat com d'àmbit europeu han demanat per carta al president del Parlament Europeu que el 6 de febrer sigui declarat a la UE Dia per les Víctimes de les Fronteres.

 

Aquest cap de setmana, almenys 20 persones van morir ofegades quan van naufragar en intentar entrar a Espanya en una patera per la costa de Melilla.

El documental dels fets ► Tarajal: Desmuntant la impunitat a la frontera sud (realitzat per MetroMuster i Observatori Desc)

Notícia relacionada: L'activista Helena Maleno nega davant la justícia marroquina haver afavorit la immigració il·legal

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut