Un agricultor de la Selva del Camp marca el seu tractor amb l'esprai invisible, l'agost passar a Reus. (Foto: ACN)
L'empremta invisible, que es manté durant 25 anys, amaga un número de sèrie personalitzat. (Foto: ACN)
Tarragona

Un sistema antirobatori amb esprais invisibles protegeix dels lladres 200 pagesos del Camp de Tarragona

El sistema de marcar estris i maquinària agrícola que Unió de Pagesos va impulsar al Camp de Tarragona està donant molt bons resultats. Cap de les explotacions que l'han aplict han estat víctimes de robatoris.

RedaccióActualitzat
Les zones rurals continuen sent un dels objectius dels lladres, que fan negoci emportant-se principalment material elèctric, maquinària, sistemes de rec o bombes. Els Mossos han intentat intensificar la vigilància però alguns pagesos han decidit buscar alternatives. En algunes parts de Catalunya s'han organitzat somatents però al Camp de Tarragona han optat per un altre mètode -els esprais invisibles- que està donant molt bons resultats.

Uns 200 pagesos tarragonins s'han apuntat a un pla de xoc impulsat l'agost passat pel sindicat Unió de Pagesos. Estris i maquinària es marquen amb esprais invisibles. Set mesos després, cap de les explotacions que han aplicat aquest sistema han patit robatoris. En canvi, sí que n'hi ha hagut en altres finques.

El mètode SelectaDNA consisteix a marcar els estris i la maquinària agrícola amb una empremta invisible que amaga un número de sèrie. Aquest codi, personalitzat per a cadascun dels pagesos, permet a la policia relacionar cada màquina amb el seu propietari i, alhora, dissuadeix els lladres de revendre al mercat negre la mercaderia furtada.

El cost és d'uns 200 euros per agricultor i l'empremta invisible dura fins a 25 anys. El sistema s'utilitza des de fa uns set anys amb molt d'èxit al nord d'Europa. L'empresa que comercialitza el producte també facilita la instal·lació de rètols informatius a les propietats amb maquinària marcada, per dissuadir els lladres amb més garanties.

El coordinador territorial d'UP al Camp de Tarragona, Josep Ferré, ha destacat la bona acollida del sistema, però ha insistit que el degoteig de robatoris i furts es manté en un nivell "preocupant". El sindicat impartirà noves xerrades informatives arreu del territori per seguir estenent aquesta mesura dissuasòria.
Anar al contingut