El PP mantindrà la majoria absoluta al Senat
El PP mantindrà la majoria absoluta al Senat
Madrid

Un Senat amb majoria absoluta del PP afegeix dificultats a la governabilitat

Dels 266 escons de la cambra alta, el PP en té 141; el PSOE n'aconsegueix 69; Podem, 22, i Ciutadans es queda amb els 2 que li corresponen per representació autonòmica

RedaccióActualitzat

El PP mantindrà una còmoda majoria absoluta al Senat, amb 141 escons d'un total de 266, 7 més dels necessaris. 124 d'aquests escons els va guanyar en les eleccions d'aquest diumenge --12 menys que el 2011--, i els 17 restants són els senadors escollits pels parlaments autonòmics. El PSOE gairebé repeteix xifres; ahir va aconseguir 47 escons (per 48 el 2011), que, sumats als 22 autonòmics, fan un total de 69.

Podem entra amb 13 senadors, 9 guanyats en les eleccions generals i 4 de designació autonòmica, i sumats amb els senadors compartits amb altres forces polítiques, tant per aquestes eleccions -els 4 d'En Comú Podem inclosos- com per designació autonòmica, arriben a 22.  Per la seva banda Ciutadans no n'ha aconseguit cap, i es queda amb els 2 que tenia de designació autonòmica. ERC, Democràcia i Llibertat i el PNB tenen 6 senadors cadascun. Així és, en línies generals, com queda el Senat amb el 100% dels vots escrutats.

Pel que fa a la participació, com al Congrés, també ha augmentat respecte al 2011, del 68,43% al 71,88% a tot Espanya i del 63,62% al 67,84% a Catalunya. Pío García Escudero, candidat del PP, és el senador més votat d'Espanya, amb 1.170.000 vots, seguit pels seus companys candidats per Madrid, María Rosa Vindel i Carlos Aragonés, tots dos amb més de 1.100.000 vots.

Quin paper tindrà el Senat?

Aquesta majoria absoluta del PP al Senat donarà a aquest partit la clau de l'aprovació de les lleis que també s'han de tramitar a la cambra alta, a pesar d'haver perdut la majoria absoluta al Congrés i haver-s'hi quedat amb una majoria relativa molt debilitada. Això pot significar només un ajornament en la tramitació de les lleis, perquè després el Congrés pot revertir els canvis introduïts al Senat, però podria bloquejar qualsevol canvi que es vulgui fer a les lleis més importants, i també a la Constitució.

També els 123 diputats del PP al Congrés es poden constituir com a minoria de bloqueig, perquè és més d'un terç del total de diputats, cosa que impediria que la resta de grups, ajuntant-se, arribessin als dos terços necessaris per canviar la Constitució sense pactar amb ells. Ja ho ha recordat aquest dilluns al matí Javier Maroto, vicesecretari sectorial del PP, que ha dit que tant al Congrés com al Senat tenen la clau per impedir la reforma constitucional que pretén impulsar Podem.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut