Imatge d'arxiu del senador italià Marcello Dell'Utri. (Foto: Efe)
Imatge d'arxiu del senador italià Marcello Dell'Utri. (Foto: Efe)
Roma

Un senador italià, mà dreta de Berlusconi, condemnat per relacions amb la màfia

La justícia italiana ha condemnat a set anys de presó per vincles amb la màfia el senador italià Marcello Dell'Utri, molt pròxim al primer ministre Berlusconi. No s'ha pogut demostrar que existís un pacte basat en l'intercanvi de favors polític. Per això, el senador ha quedat absolt de les acusacions que afirmaven que va fer de mediador entre la màfia i el partit de Berlusconi durant l'època dura de principis dels anys 90, tal com havia suggerit un cap mafiós que col·laborava amb la justícia.

Actualitzat
El fiscal demanava una condemna d'onze anys de presó perquè l'imputat havia estat al servei de la màfia durant més de trenta anys. El fiscal basava la seva acusació en la declaració de l'exmafiós i actual col·laborador de la Justícia, Gaspare Spatuzza. Segons Spatuzza, el cap de la Cosa Nostra, Giuseppe Graviano, li va assegurar en una reunió el 1994 a Roma que el senador Dell'Ultri era la mà dreta de Berlusconi i el seu intermediari en les negociacions de la Cosa Nostra.

Els contactes amb la màfia haurien servit a Dell'Utri per assegurar-se la protecció mafiosa per les operacions financeres i empresarials gestionades per ell en l'interès de la societats de Berlusconi, abans que Il Cavaliere entrés en política. A canvi, la Cosa Nostra va trobar la porta per entrar en negocis relacionats amb les obres públiques.

Tot i aquestes consideracions, el Tribunal d'Apel·lació ha limitat la petició als fets comesos a partir del 1992.

Els Graviano i altres cinc mafiosos van aconseguir el poder de la Cosa Nostra després de la detenció del 1993 de l'anterior capo i van optar per confrontar-se amb l'Estat. Van fer diversos atemptats a Florència, Milà i Roma amb 10 morts i 93 ferits. Són també responsables de l'assassinat del sacerdot antimàfia Pino Puglisi, sacerdot de San Gaetano, a Brancaccio. Els germans Graviano van ser detinguts el 1994 i des de llavors estan a la presó.

No és la primera pena de presó a Dell'Utri. El senador ja va ser condemnat en primer instància el 2004 a nou anys de presó.
Anar al contingut