Birmània

Un senador americà arriba a Birmània tres dies després que la Junta Militar tornés a condemnar Suu Kyi

El senador nord-americà Jim Webb ha iniciat avui una visita oficial a Birmània, la més important des de la instauració del règim militar el 1962. Webb, polític pròxim a Barack Obama, serà a Birmània durant tres dies, i s'espera que s'entrevisti amb el president de la Junta Militar, el general Than Shwe, i amb altres personalitats del règim.

Actualitzat
Els EUA han aplicat sancions internacionals a Birmània arran de l'aïllament a què s'ha sotmès Aung San Suu Kyi, líder de l'oposició i premi Nobel de la Pau. La visita s'inicia precisament tres dies després que la Junta Militar condemnés Suu Kyi a un nou període d'arrest domiciliari i a tres anys de treballs forçats per haver acollit un americà a casa seva, violant així els terminis del seu confinament. L'americà, Michael Yettaw, va ser condemnat a set anys de presó i a quatre de treballs forçats.

El general Than Shwe, president de la Junta Militar, va declarar que Suu Kyi podia complir la pena al seu domicili, sempre que fos sota vigilància policial continuada i sense poder-se desplaçar. El diari del règim va elogiar el gest de la Junta Militar, declarant que era "un camí cap al canvi".

Birmània és una dictadura militar des del 1962 i no celebra un procés electoral democràtic des de 1990. Aquell any la Lliga Nacional per la Democràcia va arrasar a les urnes, però hi va haver frau i el règim militar es va negar a acceptar els veritables resultats. La sentència judicial més recent preveu que la líder de l'oposició no pugui participar en les eleccions que tindran lloc l'any vinent.

Algunes organitzacions dissidents, com la Unió de Federacions d'Estudiants birmans i l'aliança de monjos budistes, han emès un comunicat alertant que la visita del senador pot ser aprofitada pel govern per millorar la seva imatge internacional: "Ens preocupa que el règim militar exploti la visita i la manipuli per fer-ne propaganda".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut