L'aplicació que permet emprovar-se la roba que es ven per internet

El sistema l'ha desenvolupat la UPC en el marc d'un projecte europeu

Actualitzat

Aficionat a comprar roba "on-line"? I problemes quan es rep el producte i la talla no és la correcta? El sastre virtual ISizeYou ("Jo et prenc les mides") soluciona el problema.

Es tracta d'una aplicació desenvolupada en el marc del projecte europeu MORPHEOS, coordinat per l'Institut d'Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial (INTEXTER) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

És, segons els seus creadors, el primer sistema del món que garanteix, amb un 100% d'objectivitat, la presa de mides del cos humà per triar la talla que escaigui millor als compradors de roba per comerç electrònic.

El sistema funciona a partir de dues fotos enviades des d'un dispositiu mòbil, i mitjançant l'aplicació, es determina la talla de roba més adient en funció de les mides de cada persona. El procés es pot veure en aquest vídeo:

 

 

Menys costos i menys impacte ambiental

L'aplicació pot ser beneficiosa per als compradors, però un dels seus objectius és augmentar les vendes de roba per Internet i reduir les despeses en devolucions. En sectors com el de les tecnologies, el 50% de les vendes ja es fan a través d'internet; en el sector de la moda, aquest percentatge no arriba al 15%. I molt probablement, una de les raons és la dificultat per garantir als clients que rebran la peça de roba de la talla que els pertoca.

Actualment, el percentatge de devolucions al sector europeu de la moda és del 40%. Això provoca disminució de vendes, despeses econòmiques de milions d'euros pel doble transport i impacte ambiental pel consum energètic i les emissions de diòxid de carboni generades en les devolucions.

El sistema està disponible, en fase de proves i per a telèfons mòbils iPhone, al web de la botiga italiana Piacenza, especialitzada en peces de qualitat elaborades amb caixmir. Amb la incorporació de l'aplicació, aquesta botiga ha experimentat un augment significatiu de les vendes.

Prendre's les mides un mateix

ISizeYou és un complex sistema informàtic construït a partir d'algoritmes -seqüències d'ordres que es donen al sistema- que permet als consumidors prendre's les mides ells mateixos. El sistema genera un banc de dades amb els diferents morfotipus del cos. Així, la marca o la botiga poden aconsellar al client diversos models.

El comprador s'ha d'instal·lar l'aplicació, registrar-se i fer-se dues fotografies. Després ha d'entrar al web de vendes on vol fer la compra -i que disposi de la mateixa aplicació- i validar-se com a usuari. El sistema haurà processat les dades i al potencial comprador li apareixerà a la pantalla al catàleg de roba i els models més adequats tenint en compte la talla precisa i objectiva.

Aquest sistema també es podria aplicar a altres sectors, com ara el del moble, on les dimensions exactes també són molt importants.

El projecte MORPHEOS ha estat finançat amb un milió d'euros pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea. A més de l'INTEXTER, hi participen les empreses iDeal i Holonix, la botiga de roba Piacenza, la Universitat Tecnològica de Munic i l'Institut Tecnològic Metalmecànic de València (AIDIMME).

ARXIVAT A:
InternetEconomia de butxacaCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut