Ofrena de flors a la font de Sant Jordi del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat
Ofrena de flors a la font de Sant Jordi del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat

Un Sant Jordi institucional de mínims, sota el 155

El president del Parlament, Roger Torrent, que és, en aquest context, la màxima autoritat de Catalunya, dedica la jornada a la diada

Actualitzat

Aquest any, la intervenció de la Generalitat per l'aplicació de l'article 155 afecta els actes oficials d'aquest Sant Jordi.

La celebració del dia de Sant Jordi, patró de Catalunya, té una llarga tradició al Palau de la Generalitat. Aquest any, però, no és així. Des de la intervenció del 155, la seu del govern ha aturat, pràcticament, tota l'activitat pública i per aquest Sant Jordi els actes oficials s'han reduït al mínim.

En aquest context, la màxima autoritat de Catalunya és el president del Parlament, Roger Torrent, que dedica la seva agenda aquest dilluns a la diada de Sant Jordi, una jornada que ha qualificat d'especial, en el primer dels actes del matí.

"No crec que hi hagi cap català ni cap catalana que pugui restar impassible davant la vulneració dels drets i les llibertats. Sant Jordi és una festa també per reivindicar els drets. Ho ha estat sempre, no és d'ara. Sempre històricament Sant Jordi ha servit també per defensar les nostres llibertats i aquest any més que mai amb aquesta vulneració dels drets i llibertats. Estic convençut que el conjunt de catalans i catalanes també fan servir Sant Jordi per reivindicar aquestes llibertats."

A primera hora  ha anat a recollir una de les roses contra l'oblit que l'organització Amics de la Gent Gran té preparades perquè cap persona gran es quedi sense rosa. Torrent l'ha portat a una senyora del barri d'Horta de Barcelona.

L'agenda ha seguit al passeig de Gràcia. I acabarà el matí a la plaça Catalunya, on ha posat una rosa groga en l'acte d'Òmnium en favor dels líders independentistes presos i dels polítics a l'estranger.


Gairebé tots els actes suspesos a Palau

No s'ha fet la tradicional benedicció de les roses i la posterior passejada, encapçalada pel president de la Generalitat, per les parades que s'instal·len al Pati dels Carruatges. Tampoc no es fa la missa que oficia l'arquebisbe de Barcelona. Ni s'hauran entregat les creus de Sant Jordi.

Un altre dels costums que no se segueix aquest any és la recepció que el president fa a la pubilla i l'hereu de Catalunya i al Gremi de Flequers, que, des de fa dècades, li porten el pa de Sant Jordi, que aquest any celebra els 30 anys de la seva creació, i el pastís de Sant Jordi. I, evidentment, tampoc no serà possible el tradicional discurs des de la galeria gòtica, que l'any passat va fer Carles Puigdemont.

 

 

Les dues úniques activitats que es mantenen són el concert del carilló del Palau i la jornada de portes obertes.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, justifica la suspensió dels actes del govern pel fet que no hi ha president.

"Únicament pel fet extraordinari que qui és l'amfitrió natural dels actes que se celebren a dins del Palau de la Generalitat, que és el president de la Generalitat, que en aquests moments no n'hi ha, no hi és. Ens ha semblat que per respecte a la institució era millor aquest any no fer-ho."

Representants de tots els grups parlamentaris s'han referit a l'especial diada de Sant Jordi d'aquest 2018.

Elsa Artadi, de Junts per Catalunya, ha mostrat la seva voluntat d'investir al més aviat possible president de la Generalitat Carles Puigdemont a través de la modificació de la llei de Presidència:

"Passem per la modificació de la llei de Presidència perquè per nosaltres el president Puigdemont és i sempre serà el candidat de Junts per Catalunya i tenim pressa per investir el president Puigdemont."

Per Inés Arrimadas, de Ciutadans, Puigdemont ja és passat:

"El president Puigdemont va ser president de la Generalitat. Ja no ho és ni ho tornarà a ser. És una persona que està fugida de la justícia, que ha comès greus actes que s'estan investigant com a delictes i, per tant, jo crec que tothom sap que Puigdemont pertany més al passat que no pas al futur."

Pere Aragonès, d'ERC, ha insistit que s'ha de formar un nou govern com abans millor i reclama a JxCat que plantegi una "investidura efectiva":

"La investidura haurà de ser necessàriament efectiva. Què vol dir això? Que ens permeti nomenar uns consellers, que ens permeti recuperar govern i les institucions. La fórmula que es posi sobre la taula que permeti una investidura efectiva tindrà el nostre recolzament."

Miquel Iceta, del PSC, ha lamentat que la Generalitat segueixi intervinguda, i espera que abans de quatre setmanes es formi govern, perquè no li agradarien unes noves eleccions.

"Aquesta diada hem de lamentar que encara les institucions catalanes estan intervingudes pel govern d'Espanya, que això només depèn de la nostra capacitat col·lectiva de dotar el país d'un govern a partir dels resultats de les eleccions del 21 de desembre. Desitgem que sigui ben aviat."

Xavier Domènech, d'En Comú, ha lamentat que sigui la primera vegada, després de la restitució de la Generalitat democràtica el 1977, que la institució de tots els catalans estigui intervinguda pel 155.

"Estem vivint un Sant Jordi en el qual segueix el 155 i en el qual sembla que la voluntat  de fer un govern efectiu no s'està duent a terme. Per tant, celebrar Sant Jordi, celebrar aquest dia de cultura i llibertat i que , justament, sigui un impuls per recuperar les nostres institucions."

Xavier Garcia Albiol, del PPC, que proposa que la diada de Catalunya sigui el dia de Sant Jordi en comptes de l'11 de setembre, ha dit que el pitjor que li pot passar a Catalunya és que es tornin a repetir eleccions:

"Els catalans no podem estar a expenses d'un senyor com Carles Puigdemont que ha perdut el nord i ha perdut el rumb de vista."

Finalment, Carles Riera, de la CUP, ha expressat la voluntat que la diada de Sant Jordi d'aquest any sigui "un dia de lluita i de combat",

"És una diada de dolor i de ràbia, de lluita i de combat per la persistència del cop d'estat del 155."

 

Comunicat del "govern a l'exili"

Un comunicat, publicat per l'autoanomenat govern de la República, en què felicita la Diada de Sant Jordi. El document fa referència a la commemoració del naixement de dues figures cabdals de la cultura catalana: Manuel de Pedrolo, un dels escriptors més censurats del franquisme, i Pompeu Fabra, que va fixar la llengua catalana amb la seva gramàtica. El comunicat recorda que la censura i l'exili d'aquest personatges son encara els "dracs" vigents a Catalunya. També a la tradició de regalar una rosa i un llibre.

Declaració del govern de Catalunya a l'exili amb motiu de la diada de Sant Jord by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Premi de SCC a Tajani i Valls

Pel que fa al govern espanyol, la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaria, ha tornat a ser a Barcelona per Sant Jordi per segon cop. L'any passat, Sáenz de Santamaría va coincidir amb Oriol Junqueras, que, com a vicepresident del govern, també va participar en un acte per reclamar que Sant Jordi fos declarat patrimoni immaterial de la humanitat. Aquest cop, Sáenz de Santamaría ha estat als premis amb què Societat Civil Catalana ha guardonat el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i l'exprimer ministre francès Manuel Valls.

 

 

ARXIVAT A:
Sant Jordi Procés catalàArticle 155
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut