Barcelona

Un Sant Jordi en cap de setmana cada cinc anys

L'últim 23 d'abril en dissabte va ser el 2011 i abans hi va haver un diumenge 23 d'abril, el 2006

RedaccióActualitzat

Fa 560 anys que Sant Jordi és el patró oficial de Catalunya, més d'un segle que la Renaixença va convertir el 23 d'abril en una diada simbòlica, cívica i cultural, i 21 anys que aquesta jornada és el Dia Internacional del Llibre. És festa nacional de Catalunya, però no és un dia festiu.

Enguany, Sant Jordi cau en cap de setmana, un fet que passa de mitjana cada cinc anys. L'últim 23 d'abril en dissabte va ser el 2011 i abans hi va haver un diumenge 23 d'abril, el 2006. El 2011, a més, va coincidir amb Setmana Santa.

Per al negoci, "no tan favorable"

La coincidència de Sant Jordi amb un dia festiu sempre ha provocat controvèrsia. Ha de ser festa Sant Jordi? Hi ha opinions per a tots els gustos. El 2011, per exemple, fins i tot va néixer un moviment a través de xarxes socials que reclamava que el 23 d'abril fos sempre festiu.

El Gremi de Llibreters sempre pateix quan es dóna aquesta efemèride. Argumenten que si la diada cau en dissabte és més fàcil que la gent marxi de cap de setmana i les vendes se'n ressentin.

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, reconeixia a principis d'abril que un Sant Jordi de cap de setmana "no és tan favorable" però esperen millorar les xifres de l'any passat.

"Confiem que la gent seguirà la tradició i ens acompanyarà per Sant Jordi."

Pel que fa a les roses, el Gremi de Floristes ha fet una campanya perquè "totes les floristeries estiguin preparades el dia 22 per a la venda de roses per a empreses i particulars".

Quan tornarà a caure en cap de setmana?

L'any vinent, Sant Jordi caurà en diumenge. El càlcul de les dates és senzill: cada any que passa sumem un dia en el calendari. Si Sant Jordi cau enguany en dissabte, l'any vinent caurà en diumenge, i així successivament. Només cal tenir en compte un element distorsionador: els anys de traspàs. Aquest dia extra del 29 de febrer fa que cada quatre anys haguem de sumar un dia a aquest còmput.

Així, després del Sant Jordi de diumenge del 2017, caldrà esperar fins al 2022 per tornar a viure una Diada en cap de setmana.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut