Nova York

Un retrat de Mao fet per Andy Warhol marca un rècord en una subhasta

La subhasta d'un retrat del dictador xinès Mao Tse-tung del conegut com el rei del pop-art, Andy Warhol, ha marcat un rècord mundial de l'artista. El comprador s'ha gastat 17,376 milions de dòlars, i és un empresari multimilionari de Hong Kong, Joseph Lao, considerat un dels homes més rics del món per la revista "Forbes". L'anterior rècord de l'artista el va marcar la venda per 17.327 milions de dòlars de l'obra "Marilyn taronja", una altra versió de la qual s'ha subhastat la passada nit juntament amb el retrat de Mao a la casa Christie's de Nova York.

Actualitzat
Titulada "Mao" i feta el 1972, és la més emblemàtica que es posa a subhasta en més de deu anys. L'obra pertanyia fins ara a la Col·lecció Daros de Suïssa, que encara posseeix una àmplia selecció d'obres de Warhol. A més d'aquesta i de "Marilyn taronja", Christie's també ha posat a la venda l'obra "Setze Jackies".

Segons els experts, Warhol combina al retrat la imatge d'un "déu comunista" tal com va propagar l'aparell propagandístic del govern xinès de l'època amb l'estètica i la decadència de la cultura de masses que el rei del pop-art es va encarregar de representar a les seves obres. Per la casa Christie's, l'aparició de l'obra al mercat és "notablement oportuna, tenint en compte la creixent activitat del mercat asiàtic i la competència intensa entre els col·leccionistes per adquirir obres universalment aclamades dels artistes contemporanis líders".

Pel que fa a "Marilyn taronja", la peça mostra la cara de l'artista nord-americana Marilyn Monroe de color rosa intens sobre un fons taronja i va ser pintada per Warhol després de la seva mort, el 1962, com una representació de la diva com a producte prefabricat de la cultura mediàtica. "Marilyn taronja" ha costat 16,2 milions de dòlars, i l'altra peça subhastada, "Setze Jackies", 15,6 milions.

Els preus de Warhol en subhasta es van duplicar entre el 2003 i el 2005. De fet, l'any passat, totes les obres del rei del pop-art venudes en subhasta van sumar un total de 87,5 milions de dòlars.

La nit a la casa Christie's també ha deixat un rècord absolut mundial. L'obra "Sense títol XXV" de Willem de Koonig, del 1977, s'ha venut per 27 milions de dòlars, un rècord tant per a l'artista com per a qualsevol obra d'art contemporani en subhasta. En total, la venda de Christie's d'ahir a la nit ha arribat als 239,7 milions de dòlars, dels quals gairebé 60 corresponen a obres d'Andy Warhol.
Anar al contingut