Barcelona

Un reportatge de "30 minuts" s'endú el Premi del Consell Municipal de Benestar social

Cada vegada més gent de mitjana edat o avançada es veu obligada a compartir pis per poder viure a Barcelona. El programa de TV3 "30 minuts" va reflectir aquest problema en el reportage "Habitacions a preu de pis", que ha estat guardonat amb el Premi del Consell Municipal de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona en la categoria de televisió. En l'apartat de ràdio, el jurat ha distingit el reportatge sobre el mòbing immobiliari "Quan a una persona li diuen escarabat", de Núria Coll, periodista d'"El matí de Catalunya Ràdio". Els premis també han fet un reconeixement a la trajectòria de Mercè Conesa, periodista d"El Periódico de Catalunya", que fa anys que es dedica al periodisme social.

Actualitzat

Els premis del Consell Municipal de Benestar Social, que han arribat a la quinzena edició, es van lliurar el 29 de gener al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Els premis tenen com a objectiu consolidar la presència de temes socials en els mitjans de comunicació, i aquest any s'hi han presentat 50 treballs en les diferents categories: premsa, televisió, ràdio i internet.

El reportatge "Habitacions a preu de pis" explica la situació de persones de més de 30 anys, de classe mitjana i entorn social normalitzat, que s'han vist obligades a compartir pis per afrontar l'encariment del preu de l'habitatge a Barcelona. Fruit de l'escalada immobiliària, la figura de compartir pis, fins ara més pròpia d'estudiants de pas o d'immigrants, s'ha estès a altres perfils ciutadans. En la majoria de casos, paguen entre 300 i 400 euros per una habitació amb dret a cuina. A més, difícilment la situació en què es troben té perspectives de canviar.

El jurat n'ha destacat l'actualitat del tema i el tractament i la transversalitat en la selecció dels protagonistes, que reflectien tot tipus de situacions. El reportatge, realitzat per Esther Llauradó i Josep Maria Domènech, amb muntatge d'Agustí Poch i producció de Meritxell Ribas, es va emetre el gener de l'any passat.

En la categoria de ràdio, el premi ha estat per al treball de denúncia de Núria Coll sobre el mòbing immobiliari, que es va emetre a "El matí de Catalunya Ràdio" durant la temporada 2006-2007. El reportatge, de deu minuts de durada, recollia el testimoni de diversos llogaters de renda antiga del carrer Enric Granados, al barri de l'Eixample de Barcelona, a qui els propietaris del pis on viuen els pressionen perquè abandonin la finca i poder-hi construir pisos de luxe. També en ràdio, s'ha reconegut la tasca del programa "Gràcia Ondes de Dones".

En la modalitat d'internet, ha rebut una menció especial la Fundació Un Sol Món, de la Caixa de Catalunya, per la pàgina http://www.comprasocial.net , mentre que el premi principal ha estat per als blogs que s'escriuen des del Centre Penitenciari de Joves de Barcelona, http://bloggersdesdeprision.blogspot.com.

En premsa, ha rebut una menció especial Mercè Miralles pel reportatge "Qui mana, a casa? Pares contra les cordes", publicat a la revista "Presència". 

Pel que fa a la trajectòria, els guardons han reconegut la feina desenvolupada en l'àmbit del periodisme social per Mercè Conesa a "El Periódico de Catalunya" durant més de quinze anys.

Anar al contingut