Dos habitants de Vilano Beach miren a l'interior d'una casa desplaçada per l'Irma (Reuters)

L'Irma ja ha causat més de 60 morts

Ha deixat el Carib en situació d'emergència i ha devastat el sud de Florida

Juli RodésActualitzat

L'huracà Irma continua fent mal, malgrat haver perdut molta força, fins al punt d'haver-se convertit primer en una tempesta tropical i, ara ja, en una depressió convencional. En les últimes hores ha causat danys en estats del sud-est dels EUA com Geòrgia i Carolina del Sud, on han mort almenys mitja dotzena de persones.

 

Només als Estats Units, l'Irma ha causat 18 morts, 12 dels quals a Florida. Aquesta matinada, a Nova York, l'Empire State Building s'ha quedat a les fosques en senyal de dol per les víctimes.

A Florida, els 90.000 habitants evacuats dels cais arran de l'huracà comencen a tornar a casa. Molts, però, per descobrir que ja no tenen la casa on vivien o el negoci que regentaven. El paisatge és de gran devastació. Les autoritats ja han advertit que molts serveis encara no estan restablerts i en moltes zones encara no hi ha electricitat ni aigua corrent.

 

Una quarta part dels habitatges dels cais de Florida estan destruïts i dues terceres parts han patit danys significatius. A més, continuen els treballs de neteja de les carreteres i de comprovació de l'estat dels ponts que uneixen les diverses illes.

El president Trump -acompanyat de la primera dama- visitarà demà Florida per veure sobre el terreny els danys causats pel pas de l'huracà Irma.

 

A les illes del Carib, per on l'Irma va passar quan tenia més força, hi han mort almenys 43 persones, 10 de les quals a Cuba, on l'huracà ha deixat un rastre d'infraestructures destruïdes i collites arruïnades. També ha resultat afectada la zona turística del nord, important font d'ingressos. Hi ha milers de turistes esperant poder tornar als seus països, entre els quals uns 5.000 espanyols.

 

Els espanyols que eren a l'illa de Saint Martin, d'altra banda, seran evacuats avui amb un avió Airbus enviat pel Ministeri d'Afers Estrangers i operat per l'Exèrcit de l'Aire. La nau ha portat a l'illa, de sobirania holandes i francesa, ajuda humanitària per fer front a la situació d'emergència que viuen els seus habitants. Segons l'Organització Mundial de la Salut, milers de persones s'han quedat sense habitatge i tampoc no tenen aigua corrent ni electricitat. I els aliments escassegen.

 

El president de França, Emmanuel Macron, també ha arribat a Saint Martin, on ha anunciat el desplegament "massiu" de la policia i l'exèrcit i ajudes econòmiques per a una reconstrucció que ha promès que serà exemplar. França i el Regne Unit han estat criticats per haver trigat a enviar ajuda als seus territoris d'ultramar.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut